Багатьом може здатися дивною ідея консервування супів на зиму. Але адже взимку не завжди можна придбати свіжі овочі хорошої якості, а якщо й пощастить, то вартість їх навряд чи порадує. Маючи влітку багатий урожай, чому б не провести ряд заготовок, серед яких будуть і супи. Рекомендуємо рецепти приготування на зиму горохового супу і харчо.
Заготівля горохового супу на зиму в банках – рецепт
Інгредієнти: горох колотий – 2 кг; свіжа морква – 1 кг; ріпчасті цибулини – 1 кг; перець солодкий болгарський – 15-2 кг; сік томатний (свіжовичавлений) – 35 л; олія соняшникова без аромату – 500 мл; цукор-пісок – 180-200 г; сіль кам'яна не йодована – 4 ст. ложки без верху; есенція оцтова – 05 ч. ложки. Приготування Для заготівлі горохового супу в банках замочуємо спочатку на кілька годин або на ніч промитий горох. Ставимо його варитися на плиту і після закипання витримуємо на плиті протягом мінімум півтори години.
Поки горох вариться, готуємо належним чином овочеву складову супу. Шаткуємо кубиками очищені цибулини і моркву пасеруємо овочеву масу у великій сковороді, розжаривши в ній попередньо один стакан соняшникової без аромату олії. Викладаємо піджарку з лука і моркви в каструлю, а в сковороду наливаємо ще склянку олії, прогріваємо його і викладаємо в посудину попередньо очищені і подрібнені кубиками або соломкою болгарський перець. Обсмажуємо перцеву масу і викладаємо разом з маслом в каструлю до овочів додаємо горох, вливаємо томатний сік, додаємо сіль та цукровий пісок і варимо заготівлю протягом сорока хвилин.
В кінці варіння додаємо в горохово-овочеву масу оцтову есенцію, перемішуємо, гарячої розфасовуємо заготовку по стерильним і сухим ємкостей, укупориваем провареними кришечками і обов'язково закутуємо ємності для самостерилизации, перевернувши їх догори дном до повного охолодження.
Аналогічним методом можна заготовити і квасолевий суп на зиму в банках.
Суп-харчо на зиму в банках – рецепт
Інгредієнти: помідори свіжі – 2 кг; сливи (в ідеалі кислих сортів) – 02 кг; ріпчасті цибулини – 05 кг; перець гострий – 1 стручок; горіхи волоські – 120 г; часникові головки середнього розміру – 2 шт.; хмелі-сунелі – 20 р; кінза або петрушка (зелень) – 2 середніх пучка; олія соняшникова без аромату – 110 мл; цукор-пісок – 45 г; сіль кам'яна не йодована – 30 г; столовий оцет – 55 мл; горошини запашного перцю – 6-10 шт.; лаврові листи – 4 шт. Приготування Спочатку з вимитих томатів знімаємо шкірку, попередньо обшпаривши плоди окропом. Перемелюємо овоч тепер в блендері або за допомогою м'ясорубки. Цибулини очищаємо від лушпиння, дрібно шаткуємо і разом з подрібненим стручком гострого перчика і хмелі-сунелі обсмажуємо в олії на сковороді до золотистого відтінку. Сливи поділяємо навпіл, видаляємо кісточки, а м'якоть проварюємо хвилин десять і перетираємо через сито. Готуємо також і горіхи, обсмаживши ядра на сухій сковороді хвилин десять, після чого подрібнивши їх у блендері.
Тепер з'єднуємо в каструлі томатну і сливову масу, додаємо піджарку з лука, перцю і уварюють на помірному вогні при частому помішуванні, до зменшення в обсязі приблизно вдвічі і загустіння. Тепер закладаємо горіхи, посічену свіжу зелень кінзи або петрушки, подрібнений часник, всипаємо цукор і сіль, а також кидаємо горошини перцю і лаврове листя. Проварюємо заготівлю ще хвилин п'ятнадцять, після чого вливаємо оцет, хвилинку прогріваємо і тут же розфасовуємо по стерильним ємкостей. Укупорив банки провареними кришками, розташовуємо їх у перевернутому вигляді під «шубою», а після остигання переміщуємо до інших заготовок.