Болгарський перець є незамінним компонентом багатьох страв, які без його участі значно втратять смаку і будуть не такими смачними і ароматними. Фаршировані різною начинкою перці і зовсім неможливо зробити без участі овоча. Для того, щоб зберегти можливість приготування улюблених страв цілий рік, можна заморозити солодкий болгарський перець на зиму і використовувати її за потребою. Про те, як зробити таку заготовку правильно, ми розповімо нижче в нашому матеріалі.
Як заморозити солодкий болгарський перець шматочками на зиму?
Для заморозки слід вибирати дозрілі м'ясисті плоди. Вони не повинні бути подвявшими або пошкодженими і прим'ятим. Спочатку споліскуємо перці під прохолодною проточною водою і насухо витираємо їх. Можна просто розстелити овоч на тканинному відрозі і дати йому обсохнути і випаруватися крапельками вологи. Тепер слід позбавити плоди від насіннєвих коробок і плодоніжок. Для цього натискаємо хвостиком трохи всередину плоду, щоб м'якоть навколо нього лопнула і насіннєва коробка відокремилася, після чого виймаємо останню акуратним рухом руки вгору. Якщо очищати перці саме таким чином, то м'якоть зберігається по максимуму з мінімумом відходів. Також можна вчинити і трохи по-іншому. Розрізаємо гострим ножем плід по всьому периметру уздовж, після чого вже вирізаємо плодоніжку разом з насіннєвою коробкою.
Стряхиваем після цього все насіння з м'якоті, скориставшись щіточкою або просто рукою. Ні в якому разі не змиваємо водою, так як це зіграє не на користь для смаку і зовнішнього вигляду перцю при заморожуванні. Тепер плоди слід нарізати на скибочки бажаної форми і розміру. Робити це потрібно гострим ножем, сильно не натискаючи на м'якоть. Після цього всю овочеву масу слід розстелити на тканинному відрозі на полиці морозильної камери, прикрити тканиною і зверху і залишити до повного заморожування. Після цього слід швидко розфасувати заготовку по порційних пакетів і покласти в морозилку для зберігання.
Як правильно заморозити солодкі болгарські перці цілком на зиму для фарширування?
Болгарські перці можна заморозити і, використовуючи згодом заготовки для фарширування фаршем, рисом і овочами. Для цього вибираємо для заморозки цілі, свіжі, м'ясисті плоди приблизно однакового розміру і обов'язково правильної форми. Усі примірники споліскують водою і, як у попередньому випадку, обсушуємо. Тепер нам необхідно позбутися від плодоніжок і насіннєвих коробок. Щоб заготівлі зручно було зберігати в морозильній камері, доведеться пожертвувати деякою кількістю м'якоті і зрізати хвостик, відступивши від верху приблизно півтора сантиметра. Насінну коробку витягаємо, поддевом ножем, і витрушуємо також все насіння з плоду. М'якоть біля хвостиків можна також обрізати, подрібнити і заморозити вже шматочками, які можна буде додавати в інші страви.
Тепер підготовлені заготовки необхідно бланширувати в киплячій воді по парі хвилин, після чого викласти їх на рушник і дати повністю охолонути. Після термічної обробки перці стануть податливі, і тепер дуже легко і просто вставляємо примірники один в один за чотири-шість штук в залежності від розміру. Робимо це акуратно, щоб не пошкодити цілісність плодів. Тепер укладаємо стопки в пакети для заморозки або просто в два целофанові кульки і щільно зав'язуємо. Відправляємо заготовки в морозильну камеру на зберігання.
Взимку по потребі дістаємо перці з морозильної камери, даємо їм повністю розморозитися і відтанути і тільки після цього приступаємо до фаршированию і подальшого приготування.
Заморожений перець ж шматочками попереднього розморожування не вимагає. Можна відсипати необхідну порцію нарізаного замороженого овоча і відразу ж додавати в страви.