Багато хто скептично ставляться до заготовок з гострого перцю, вважаючи їх надмірно гострими і малос'едобнимі. Але насправді при правильному приготуванні закуска виходить гармонійної на смак, ароматною і чудово доповнить будь-яке застілля.
Перець гіркий маринований на зиму у виноградному оцті - рецепт по-грузинськи
Інгредієнти: Розрахунок на одну банку об'ємом 800 мл:
стручки червоного або зеленого гострого перцю – 360 г; очищена вода – 500 мл; зубки часникові – 4-6 шт.; цукровий пісок – 20 г; сіль кам'яна не йодована – 10 г; горошки перцю чорного і духмяного – 5 і 2 шт. відповідно; горошини коріандру – 1-2 ч. ложки; кінза кріп (зелень) – по 3 гілочки; м'ята свіжа – 1 гілочка; бутони гвоздики – 1-2 шт.; лаврові листи – 1-2 шт.; оцет виноградний білий – 100 мл Приготування Попередньо промитий гострий перець проколюємо в декількох місцях виделкою, поміщаємо в окріп на п'ять хвилин, після чого воду зливаємо і заливаємо новою порцією ще на такий же час. Повторюємо процедуру три-чотири рази до м'якості плодів.
Для маринаду прогріваємо воду до кипіння, додаємо сіль, цукор, всі спеції, часникові зубки, зелень кропу і кінзи, вливаємо оцет, проварюємо суміш пару хвилин, і даємо настоятися хвилин п'ятнадцять.
Тепер на дно сухих стерильних ємностей укладаємо трохи зелені і спецій з маринаду, потім заповнюємо банку уваренными перцями, намагаючись акуратно притискати їх одну до одної і заливаємо залишками гарячого маринаду. Укупориваем банку, поміщаємо кришкою вниз під тепле пальто або ковдру і залишаємо так остигати.
Гіркий перець, маринована по-вірменськи
Інгредієнти: Розрахунок на 7 пів-літрових банок:
стручки червоного або зеленого гострого перцю – 3 кг; вода очищена – приблизно 300 мл; зубки часникові – 8-10 шт.; морква – 190 г; цукровий пісок – 80 г; петрушка (зелень) – 1 середній пучок; сіль кам'яна не йодована – 80 г; горошини перцю запашного і чорного – по 2 шт. на банку; лаврові листки середнього розміру – по 1 шт. на банку; олія рослинна без аромату – 100 мл; оцет 9% – 50 мл Приготування Для приготування маринованої гострого перцю по-вірменськи плоди моєму, замочуємо додатково в теплій воді на годину, після чого зрізаємо плодоніжку біля основи, а насінні коробки залишаємо.
Для маринаду в широкій ємності змішуємо воду, рослинне масло, оцет, сіль та цукровий пісок і ставимо суміш на конфорки плити на помірний вогонь. Одночасно очищаємо часникові зубки і дрібненько рубаємо ножем, а очищену моркву пропускаємо через тертку (краще для приготування по-корейськи). Підготовлені перці невеликими порціями припускаємо в киплячому розчині по три-п'ять хвилин і виловлюємо шумівкою тимчасово на тарілку. Після того як весь перець проварений, викладаємо в маринад моркву і даємо їй прокипіти кілька хвилин.
На дно кожної сухий скляній ємності викладаємо горошини двох видів перців, лаврушку, листочки петрушки, трохи моркви і часнику, після чого наповнюємо далі банку перчиками, додавши по центру і зверху ще моркви, зелені і часнику.
Доливаємо під зав'язку маринад, прикриваємо банки кришками і ставимо їх стерилізуватися у киплячу воду хвилин на п'ятнадцять.
Як маринувати гіркий стручковий перець - простий рецепт
Інгредієнти: Розрахунок на одну літрову банку:
стручки червоного або зеленого гострого перцю – скільки поміститься; вода очищена – приблизно 250 мл; зубки часникові – 4 шт.; цукровий пісок – 15 г; сіль кам'яна не йодована – 25 г; горошини чорного перцю – 5 шт.; горошини духмяного перцю – 4 шт.; зерна гірчиці – 1 щіпка; оцет 6% – 35 мл Приготування Для маринування за даним рецептом спочатку споліскуємо гострі перці і додатково замочуємо їх у ємності з гарячою водою на годину. Очищати плоди від насіння і хвостиків при цьому не потрібно, достатньо лише проколоти їх в декількох місцях виделкою. По закінченні часу укладаємо перчинки вертикально в літрову ємність і заливаємо киплячою водою хвилин на двадцять. Для зменшення гостроти воду після цього слід вилити у
раковину, вимірявши попередньо її кількість, а для маринаду використовувати таку ж порцію свіжої водички. Для любителів сильно гострих закусок можна використовувати ту ж воду. Прогріваємо рідину до кипіння, додаємо сіль, цукровий пісок, горошини чорного і духмяного перцю, зерна гірчиці, даємо прокипіти п'ять хвилин, і заливаємо в банку, попередньо поклавши на неї зверху очищені часникові зубці і додавши оцет.
Відразу ж укупориваем посудину стерильною кришкою і закутуємо теплою ковдрою або пальто до повного охолодження.