З гострих стручків можна робити широке розмаїття заготовок, кожна з яких має своє призначення на столі. Деякі використовують як доповнення до інших солінь, інші кладуть у гарячі страви, а треті – на канапе і інші холодні закуски.
Перець гіркий маринований на зиму по-грузинськи
Грузини, як одні з найбільш відомих любителів гострих страв, точно знають ідеальний спосіб заготівлі гіркого перцю. Компанію стручкам в банку становить базилік, зубки часнику і трохи гвоздики для прянощі.
Інгредієнти: гіркий перець; гвоздика – 4 бутона; часник – 6 зубчиків; жменя листя базиліка; цукор – 45 г; сіль – 65 г; оцет – 35 мл Приготування На дно пари чистих і ошпарених півлітрових банок покладіть по парі бутонів гвоздики, роздавлені часникові зубки і листочки базиліка. Наповніть банки гострим перцем так, щоб стручки доходили до плічок кожної з них. Залийте в банки окріп і залиште на 10 хвилин. Злийте окріп і використовуйте його в якості основи для маринаду. Розведіть в гарячій воді сіль з цукром, додайте оцет і дайте маринаду дійти до кипіння. Залийте гарячим маринадом вміст банок, загорніть і залиште до охолодження, після чого переміщайте ємності на зберігання.
Консервування гіркого перцю на зиму – рецепт
Заготовте асорті з гірких перців з цибулею і простим маринадом. Така заготовка може стати ідеальним доповненням до страв з м'яса, бургерам і хот-догам.
Інгредієнти: червоний гіркий перець – 18 шт.; зелений гіркий перець – 18 шт.; ріпчаста цибуля – 980 р; сіль – 25 г; оцет – 475 мл; вода – 510 мл Приготування Подрібніть червоний і зелений гіркий перець разом з цибулею. Покладіть овочі в емальований посуд і залийте окропом. Залиште на 10 хвилин, після чого переставте ємність на слабкий вогонь, додайте сіль, цукор і влийте оцет. Дайте заготівлі проваритися протягом 20 хвилин, після чого заготовте солоний гіркий перець на зиму, розподіливши його по стерильним банкам і тут же засукавши.
Заготівля гіркого перцю на зиму без стерилізації – рецепт
Гострий перець містить достатню кількість антибактеріальних речовин, що дозволяють запобігати появі цвілі або бродіння, тому пасту з перців можна заготовляти без стерилізації.
Така паста незамінна при приготуванні гострих супів, рагу і каррі.
Інгредієнти: гострий перець – 320 г; часник – 4 зубки; жменя зелені кінзи; сіль – 10 г; рослинне масло. Приготування Якщо ви хочете зробити закуску менш гострою, видаліть з стручків насіння. Помістіть перці в блендер разом з очищеними часниковими зубками, кінзою і сіллю. Збийте все до пастоподібного стану, розкладіть по ошпаренным банкам і залийте рослинним маслом зверху. Загвинтіть банки ошпареними кришками.
Консервація желе з гіркого перцю на зиму – рецепт
Інгредієнти: солодкий перець – 210 г; гіркий перець – 110 г; яблучний оцет – 430 мл; цукор – 840 г; пектин рідкий – 165 мл Приготування Поставте банки на стерилізацію. Очищений солодкий перець збийте разом з гірким перцем за допомогою блендера. Для того щоб перцева маса краще взбивалась, влийте до неї оцет. Перелийте основу желе в емальований посуд, додайте залишився оцет і цукор. Прокип'ятіть основу желе на сильному вогні близько 10 хвилин, помішуючи, потім влийте розчин пектину і продовжуйте кип'ятіння ще хвилину. Зніміть пінку з поверхні і розлийте все по стерильним банкам. Таке желе ідеально підходить до сирної тарілки.