Літо – ідеальний час для того, аби запастися вітамінами, якими так багаті овочі і фрукти. Один з найбільш корисних овочів – кабачок суттєво поліпшує функціонування шлунка і кишечника, а також містить вітаміни групи В, А, С та інші. Однак поласувати ним у холодну пору не вдасться, тому досвідчені кулінари радять заготовити кабачки в томаті на зиму. Це дуже ніжна і одночасно трохи пряне блюдо.
Гострі кабачки в томаті з часником на зиму
Інгредієнти: оцет 9% - 160 мл; сіль – 2 ст. ложки; кабачки – 4 кг; цукор – 45 ст. ложок; сушений перець чилі – 1 ст. ложка; помідори – 3 кг; соняшникова олія – 1 стакан; часник – 3 головки. Приготування Помийте і почистіть кабачки, вийміть насіння і наріжте акуратними кубиками. Помідори вимийте і перетворіть в кашку з допомогою м'ясорубки. У каструлі змішайте кабачки з перетертими помідорами, посоліть, додайте цукор і влийте соняшникову олію. Поставте каструлю на сильний вогонь, почекайте закипання, зменшіть газ і проваріть масу приблизно 20 хвилин. Не забувайте постійно помішувати, щоб уникнути пригорання.
Пам'ятайте, що з усіх смачних рецептів приготування кабачків в томаті на зиму цей не рекомендується людям з підвищеною кислотністю, гастрит чи виразкову хворобу. Це пояснюється вмістом в ньому дрібно нарубаного часнику і перцю чилі. Їх додають у кабачкову масу і потім проварюють її на невеликому вогні ще хвилин 25. За п'ять хвилин до закінчення приготування влийте оцет. Після цього зніміть кабачки з вогню і загорніть в попередньо простерилізовані банки.
Смажені кабачки в томаті на зиму
Тим, кому подобається смак смаженої їжі, напевно припаде до душі наступний рецепт. Це пікантна і легка закуска, що представляє собою консервовані перець і кабачки в томаті на зиму, які із задоволенням їдять навіть противники ветегарианства.
Інгредієнти: соняшникова олія – 120 мл; кабачки – 1 кг; сіль – 1 ст. ложка; запашний і чорний перець – за 6-7 горошин; часник – 8 зубчиків; болгарський перець – 370 г; цукор – 2 ст. ложки з верхом; томати – 900 г; кріп і петрушка – по 05 пучка; ріпчаста цибуля – 50 р. Приготування Зніміть з кабачків шкірку і розріжте з кожного з кінців приблизно по 1 див. Наріжте овочі кільцями, товщина яких повинна становити не більше 1 див. Почистіть і вимийте цибулю, після чого наріжте його маленькими кубиками. Перець розріжте вздовж на чотири частини, після чого порубаєте його поперек кубиками розміром близько 15-2 див.
Добре прогрійте соняшникову олію на сковорідці і підсмажте на ній кабачки. Вони повинні придбати світло-золотистий відтінок. Якщо овочі стануть коричневими, консервація може придбати гіркий присмак. Перекладіть кабачки в окрему ємність і на тій же сковорідці підсмажте цибулю до прозорості, змішайте з томатами і протушкувати овочеву суміш на невеликому вогні. Всі інгредієнти повинні стати м'якими. Зазвичай це займає не довше 5 хвилин. Подрібніть цибульно-томатну масу за допомогою блендера до однорідної консистенції. Додаємо до неї цукор, подрібнений в часничниці часник, дрібно посічену зелень, олію і все перемішуємо.
В кінці приготування такого салату з кабачків в томаті на зиму на дно попередньо простерилізованій банки помістіть горошинки чорного і запашного перцю, потім налийте половину часниково-томатного соусу, зверху викладіть половину кабачків, весь перець, другу частину кабачків і все залийте соусом, що залишився. Загорніть банки.
Мариновані кабачки в томаті на зиму
Інгредієнти: оцет 9% - 4 ст. ложки; гіркий перець – за смаком; часник – 2 зубці; томатний сік – 400 мл; цукор – 15 ст. ложки; кабачок – 3 шт.; соняшникова олія – 4 ст. ложки; сіль – 1 ст. ложки. Приготування Ошпарите томати, зніміть їх шкірку і вичавіть з них сік, використовуючи блендер або соковижималку. Дрібно порубаєте часник, покладіть його в каструлю, засипте цукор і томатний сік, посоліть і в кінці влийте соняшникову олію і оцет. Поставте суміш на плиту і на вогні середньої величини доведіть до закипання, після чого прокип'ятіть приблизно п'ять хвилин. Кабачки вимийте і поріжте акуратними кубиками довжиною близько 4 см і шириною близько 15 см. Викладіть їх в ретельно простерилізовані банки, залийте гарячим томатним соусом, закрийте кришками і стерилізуйте ще раз, поставивши каструлю з окропом на слабкий вогонь десь на чверть години. Загорніть консервацію, переверніть банки суворо догори дном і дочекайтеся їх охолодження.