Пропонуємо вам зайнятися консервуванням на майбутню зиму шалено смачних томатів.
Консервування томатів черрі з лимонною кислотою – рецепт на зиму
Інгредієнти: томати черрі -800 г; молодий часник – 3 зубки; зерна гірчиці – 1 ч. ложка; чорний і запашний перець – по 4 горошини; лист лавра – 1 шт.; кухонна сіль – 1 десертна ложка; цукровий пісок – 3 десертної ложки; лимонна кислота – 1 ч. ложка вода – 11 л. Приготування Хороші, щільні томати черрі акуратно знімаємо з гілочок, ретельно вимиваємо кожен плід і відразу ж, у самий центр плодоніжки, гострої зубочисткою, робимо сантиметровий прокол. Тепер можна бути впевненими, що помідори будуть красиво лежати в банку, без потрісканою шкірки.
Підготовлені черрі укладаємо в підходящу каструлю і заливаємо їх закип'яченим в окремій ємності окропом. Щільно прикривають томати кришкою і протягом 10-12 хвилин даємо постояти в такому вигляді. Потім зливаємо з них всю воду, вводимо в неї цукровий пісок, кухонну сіль, консервант додаємо лимонну кислоту і відправляємо все на конфорки плити, для повторного закипання. Томати переміщаємо в стерилізовану 15 літрову баночку, на дно якої насипаємо зерна гірчиці, горошини двох видів перцю, листочок лаврушки і зубки надвоє розрізаного молодого часнику. Заливаємо все до краю горлечка вже закипевшим розсолом і закатуємо до упору кришечкою. Перевертаємо і ставимо нашу банку на ковдру, закутуємо.
Консервування зелених томатів на зиму в домашніх умовах
Інгредієнти: зелені (або трохи бурі) томати – 28 кг; петрушка – 05 пучка; парасольки кропу – 3-4 шт.; лавровий лист – 2 шт.; листя смородини – 2 шт.; вода – 15 л; цукровий пісок – 4 ст. ложки; кухонна сіль – 15 ст. ложки; столовий оцет (9%) – 160 мл; соняшникова олія – 3 ст. ложки. Приготування
Належним чином готуємо до консервації зелені або трохи бурі томати.
Бланшируем всі томати в чистій киплячій воді не більше 4 хвилин. У просмажене в духовій шафі банку, об'ємом 3 літри кладемо на дно добре промиті листки лавра і смородини. Потім, укладаємо пару шарів томатів, поверх яких розміщуємо 2-3 гілочки свіжої петрушки, парасолька кропу і з таким чергуванням заповнюємо весь бутель. Наливаємо сюди соняшникова олія, столовий оцет, а після доповнюємо банку щойно знятим з плити розсолом з цукру та кухонної кухонної солі. Переміщаємо бутель в глибоку каструлю, наливаємо в неї воду і стерилізуємо зелені томати не менше 25 хвилин від того часу, як закипить у банку розсіл. Після просто укупориваем наші томати герметично стерильною кришкою і відставляємо їх в сторону.
Консервування томатів у власному соку без оцту – рецепт на зиму
Інгредієнти: стиглі томати (невеликі) – 2 кг; кухонна сіль – 2 ст. ложки; цукровий пісок – 35 ст. ложки; томатний сік – 16 л; лавровий лист – 2 шт.; бутони гвоздики – 2 шт.; запашний перець – 4 шт. Приготування У дві стерилізовані літрові банки розкладаємо двічі промиті у воді дрібні томати. Заливаємо їх звичайним чистим окропом, а через 20 хвилин повністю зливаємо його.
Заздалегідь підготовлений сік із стиглих томатів переливаємо в каструльку на 2 літри, додаємо до нього цукровий пісок, велику кухонну сіль і ставимо варитися на плиту. У центр невеликого відрізу стерильної марлі компактно кладемо спеції і зав'язуємо їх у вузлик, який занурюємо в киплячий сік. Через 15 хвилин виймаємо і викидаємо ароматні спеції, а заливаємо соком томати. Для надійності хвилин 10-12 стерилізуємо баночки, а після вже укупориваем їх на зиму.