Широко відомо, що за вмістом білка квасоля є лідером серед інших його рослинних джерел. Тому, якщо ви захочете запастися низькокалорійної, ситним і поживним заготівлею, то зупиніться на квасолі в томаті на зиму.
Квасоля в томаті на зиму – рецепт
Поки сезон недорогих і солодких томатів ще не підійшов до кінця, скористайтеся цим натуральним рецептом квасолевої заготовки. Її базовий склад дозволяє варіювати рецепт на ваш розсуд.
Інгредієнти: квасоля – 940 м; томати – 29 кг; листя лавра – 4 шт.; цукор – 25 г; сіль – 10 г; горошини чорного перцю – 8-10 шт. Приготування Перед тим, як закрити квасоля в томаті на зиму, її необхідно підготувати так само, як якщо б ви просто збиралися додати в рагу. Тобто, за ніч до приготування бобові замочують, а на наступний день відварюють до м'якості, не забувши підсолити воду ближче до кінця приготування.
Після підготуйте томати. Надріжте шкірку на плодах, обдайте їх окропом і зніміть її. М'якоть перекрутіть або збийте до пюреподібної консистенції, перелийте в емальований посуд і додайте соус на середньому вогні. Не забудьте про лавр, перець, сіль і цукор. Додавши спеції, засічіть близько півгодини і варіть соус, помішуючи час від часу.
Коли час приготування соусу підійде до кінця, всипте в нього квасолю і проварити все разом ще 10 хвилин. Цього часу буде достатньо для того, щоб добре промити банки з содою і обшпарити їх. Розподіліть квасоля в томаті без оцту на зиму по чистим банкам, накрийте кришками, стерилізуйте будь-яким бажаним способом і закатайте.
Стручкова квасоля в томаті на зиму
Хрустка спаржева (стручкова) квасоля в кисло-солодкому маринаді – відмінне доповнення до холодних закусок і асорті з домашніх солінь. Готується така квасоля швидше бобів і вимагає мінімуму інгредієнтів.
Інгредієнти: спаржева квасоля – 960 г; вода – 980 мл; сіль – 10 г; цукор – 85 м; томатна паста – 65 г; оцет – 75 мл. Приготування Консервація квасолі в томаті на зиму починається зі стерилізації банок. Поки банки стоять на водяній бані, прийміть за підготовку маринаду. З'єднайте воду з цукром, оцтом і сіллю, додайте томатну пасту і залиште всі дійти до кипіння. Окремо бланшируйте очищені квасолеві стручки. Розкладіть квасоля по стерильним банкам і залийте гарячим маринадом, після чого тут же закатайте.
Залиште банки перевернутими до повного охолодження, а потім розміщуйте на зберігання.
Консервована квасоля в томаті з овочами на зиму – рецепт
Доповненням бобовим може стати стандартне овочеве асорті з томатів, цибулі та моркви. Якщо ви захочете зробити заготовку погостріше, то доповніть її насінням гірчиці і стручки пекучого перцю. Склад овочів в рамках рецепта можна варіювати на свій розсуд, додаючи будь-які сезонні плоди: кабачки, солодкий перець, баклажани.
Інгредієнти: квасоля біла – 940 м; морква – 13 кг; томати – 28 кг; ріпчаста цибуля – 17 кг; рослинне масло – 480 мл; оцет – 25 мл; цукор – 45 г; сіль – 20 г; жменя кропу; гострий перець – за смаком. Приготування Попередньо вимочену квасоля залиште отвариться до м'якості. Окремо приготуйте засмажку з подрібненої цибулі з морквою. Залийте зажарку пюрированными свіжими томатами, приправте все, влийте оцет, додати відварну квасоля, зелень і гострий перець. Залиште заготовку на середньому вогні на 30 хвилин, потім розлийте по стерильним банкам і тут же закатайте.