Консервовані помідори – чудова знахідка взимку. Рецепти заготовок томатів на зиму чекають вас нижче.
Томати з часником на зиму – рецепти
Інгредієнти: На 3-х літрову банку:
помідори; часник подрібнений – 1 ст. ложка; есенція оцтова – 70 мл; пісок цукровий – 90 г; сіль – 25 р. Приготування Вимиті помідори розподіляємо по банкам. Зверху заливаємо киплячою водою, зверху кладемо кришки і даємо постояти 10 хвилин. Потім воду зливаємо, солимо, додаємо цукор і даємо закипіти. Прямо в банку вливаємо оцтову есенцію, кладемо тертий часник і заливаємо зверху маринадом. Банки закатуємо, ставимо вгору денцем, вкриваємо чимось теплим і залишаємо так для остигання.
Томати в желе на зиму
Інгредієнти: помідори «Сливка» – 800 м; кухонна сіль – 30 г; лавовий лист невеликого розміру – 2 шт.; цибуля – 200 г; часник – 3-4 зубчики; пісок цукровий – 45 г; перець горошком; желатин – 20 г; оцет столовий 9% – 10 мл Приготування Помідори миємо й вирізаємо плодоніжки. Після цього розрізаємо плоди на четвертинки. Цибулю шаткуємо кільцями, часник просто очищаємо. На дно пропареної банки викладаємо кільця цибулі і зубчики часнику. Потім до половини банки поміщаємо підготовлені помідори. Посипаємо желатином і зверху кладемо помідори. В 700 мл води розводимо сіль і цукор. Після закипання вливаємо рідина в банку, кладемо спеції. Банку з помідорами стерилізуємо на водяній бані чверть години. Тільки після цього вливаємо оцет і укупориваем.
Помідори в томаті на зиму без стерилізації
Інгредієнти: помідори – 15 кг; корінь хрону подрібнений – 1 ст. ложка; томатний сік – 13 літра; цукор – 45 г; перець болгарський червоного кольору – 1 шт.; сіль поварена – 30 г; подрібнений часник – 1 ст. ложка. Приготування Поміщаємо вимиті помідори в банки. Хвилин на 15 заливаємо їх окропом, потім воду зливаємо, кип'ятимо і заливаємо нею ще на 10 хвилин. Часник, корінь хрону, червоний перець подрібнюємо на м'ясорубці. Кип'ятимо томат в каструльці з товстим дном, кладемо в нього подрібнені інгредієнти. Також додаємо цукор, сіль і кип'ятимо 5 хвилин. Воду з банок виливаємо, заливаємо помідори томатним соком і закатуємо.
Томати черрі на зиму
Інгредієнти: помідорчики черрі; зелень петрушки; часник; гіркий перець; очищена вода – 1 літр; оцет 6% – 45 мл; лавровий лист – 2 шт.; парасольки кропу; бутони гвоздики – 2 шт.; пісок цукровий – 50 г; листя чорної смородини; сіль – 40 р. Приготування Кладемо пару зубчиків часнику в пропарені літрові банки. Додаємо по колечку гіркого перцю, парасольки кропу, листку чорної смородини і шматочку листки хрону. Помідори черрі моєму, біля плодоніжки проколюємо зубочисткою, щоб при заливці шкірка не полопалася. Поміщаємо помідори в банки, кладемо по гілочки зелені петрушки і парасольку кропу. Доводимо до кипіння воду для маринаду і заливаємо помідори в банки, зверху прикриваємо кришкою і даємо постояти хвилин 15. Потім воду зливаємо, кладемо цукор і сіль, знову кип'ятимо, вливаємо оцет, кладемо лаврові листочки і гвоздику, знову заливаємо помідори. Закриваємо бляшаними кришками, перевертаємо денцем вгору і закутуємо чимось теплим.
Мариновані помідори з цибулею на зиму – рецепт
Інгредієнти: свіжі помідори – 2 кг; олія рафінована рослинна – 50 мл; лист лавровий – 3 шт.; цукор – 45 г; очищена вода – 1 літр; цибуля – 280 м; оцет – 55 мл; перець чорний горошком – 5 шт.; сіль – 30 р. Приготування
Лук очищаємо і шаткуємо кільцями. Вимиті помідори ріжемо часточками. На денце пропареної банки кладемо трохи цибулі, чорний перець горошком і лавровий лист. Потім заповнюємо банку помідорів з цибулею. Заливаємо зверху рослинним маслом. Воду для маринаду солимо, сахарим. Маринад доводимо до кипіння, вливаємо оцет і тепер вже заливаємо ним помідори. На водяній бані стерилізуємо томати з цибулею на зиму близько 20 хвилин, а потім закриваємо.
Вдалих заготовок і приємного апетиту!