Гіркий перець – пікантний маленький овоч, який додає будь-якій страві гостроту і яскравість. Він напевно зігріє вас морозними зимовими вечорами від «самої маківки до п'ят». Порадуйте себе і своїх гостей оригінальної закускою, з нашими рецептами приготування гострого перцю на зиму.
Рецепт заготівлі з гострого перцю на зиму
Інгредієнти: гострий червоний перець – 355 г; часник домашній – 10 г; зелень кропу, м'яти і кінзи; Для маринаду:
вода – 605 мл; оцет виноградний – 105 мл; сіль – 5 р; цукор білий – 10 г; коріандр сухий – 10 г; перець горошком – 5 шт.; лавровий листочок і гвоздика – по 2 шт. Приготування Зелень промиваємо, струшуємо і відриваємо листя. Перець миємо, обсушуємо на рушник і робимо у кожному овоче невеликі проколи. Викладаємо заготовки в каструлю, ошпарюємо окропом і залишаємо на 5 хвилин. Далі рідину зливаємо і знову заливаємо окропом. Повторюємо таку процедуру 5-6 разів.
Тепер займемося маринадом: кидаємо всі спеції, зелень і часник в каструлю з водою. Сахарим і солимо вміст за смаком і встановлюємо посуд на вогонь. Після закипання вводимо виноградний оцет. Проварюємо суміш 2 хвилини, а потім знімаємо з плити, закриваємо кришкою і настоюють 15 хвилин.
Банки заздалегідь стерилізуємо, наповнюємо перцем і заливаємо маринадом так, щоб у консервацію потрапили всі спеції. Закатуємо капроновими кришками і залишаємо до повного охолодження під теплою ковдрою.
Маринований гострий перець на зиму по-грузинськи
Інгредієнти: гострий перець – 505 г; листя хрону, смородини, вишні; гвоздика – за смаком; кориця – за смаком; часник, базилік. Для розсолу: вода – 990 мл; цукор білий – 25 г; сіль йодована – 15 г; оцет 9% – 5 мл Приготування Перед тим, як замаринувати на зиму гострий перчик, стерилізуємо банки. Потім стручки промиваємо, викладаємо в тару і кидаємо будь-які добавки та спеції. Заливаємо по плечики окріп і залишаємо хвилин на 10 а потім рідину обережно зливаємо.
Не гаючи часу, готуємо розсіл: воду кип'ятимо, сахарим і солимо за смаком. Проварюємо 5 хвилин, і заливаємо рідиною перці в банках. Накриваємо стерильними кришками, а після охолодження, розсіл виливаємо в каструлю, доводимо до закипання і знову заливаємо перець. Додаємо в кожну банку трохи оцту, закатуємо кришками і остуджуємо консервацію догори дном.
Консервований гострий перець на зиму
Інгредієнти: гострий перець – 505 г; часник – 4 зубчики; сіль крупного помелу – 20 г; оцет виноградний – 55 мл; вода. Приготування Банки ретельно промиваємо, стерилізуємо і кидаємо на дно кожної спеції і очищений подрібнений часник. Далі викладаємо добре промитий, з обрізаними хвостиками гострий перчик. Кидаємо сіль, вливаємо оцет і окріп по плічка. Прикриваємо консервацію кришками і відправляємо стерилізуватися на 10 хвилин. Закочує банки і залишаємо заготовки з гострого перчика на зиму до охолодження.
Гострий перець в маслі на зиму
Інгредієнти: перець пекучий – 505 г; часник; лавровий листочок і корінь хрону. Для маринаду:
оцет яблучний – 105 мл; оливкова олія – 155 мл; мед – 10 мл Приготування Перець промиваємо, складаємо в банки, додаючи нарізаний пластиками часник, хрін і кидаючи спеції і трави. Для маринаду з'єднуємо яблучний оцет з маслом, кладемо мед, перемішуємо і заливаємо овочі. Закриваємо баночки кришками і зберігати в теплі. До дегустації перчик буде готовий приблизно через 25 тижні.
Рецепт аджики з гострого перцю на зиму
Інгредієнти: м'ясисті помідори – 15 кг; перець солодкий – 255 г; перець гострий – 190 г; часник домашній – 70 г; сіль дрібна – 20 г; цукор білий – 15 р. Приготування Помідори ошпарюємо, акуратно знімаємо шкірку і перекручуємо м'якоть через м'ясорубку. Викладаємо томатну масу в каструлю і нагріваємо на середньому вогні. Коли гуща завирує, зменшуємо нагрівання і проварюємо вміст 15 хвилин.
Солодкий перець промиваємо, виймаємо насіння і шаткуємо часточками. З червоного гострого перцю виймаємо насіння і нарізаємо тонкими кільцями.
Тепер подрібнюємо по черзі овочі в блендері і додаємо в каструлю до помідорів. Розмішуємо і варимо ще хвилин 10. Далі видавлюємо в аджику через прес часник, розмішуємо, розфасовуємо в стерильні баночки і закручуємо кришками. Чекаємо, поки банки охолонуть, і прибираємо заготовку в холодильник.