Ми звикли, що томати можуть стати основою лише солоних зимових заготовок, в рамках яких плоди занурюють у маринад або сік, але на ділі помідори чудово поєднуються з цукром і можуть бути приготовлені у вигляді джемів, желе або кисло-солодких маринадах. На рецептах солодких помідорів на зиму ми і вирішили зупинитися в цьому матеріалі.
Рецепт солодких томатів в желе на зиму
Серед усіх варіантів солодких томатних заготовок цей, мабуть, отримує перше місце за оригінальність. У даному рецепті томати заливають розсолом, приготовленим з невеликою кількістю желатину. В результаті розсіл злегка желирующая і стає густуватим, при цьому повністю проникаючи в плоди.
Інгредієнти: томати (невеликі) – 780 г; часник – 3 зубки; ріпчаста цибуля – 115 г; горошини чорного перцю – 8 шт.; желатин – 1 1/2 ст. ложки; сіль – 65 г; цукор – 165 г; оцет – 45 мл; вода – 28 л. Приготування Перед підготовкою томатів, залийте желатин окропом, виходячи з пропорцій зазначених в інструкції, і залиште на півгодини. Томати розділіть навпіл і видаліть плодоніжки. Цибулю нарізати кільцями середньої товщини, а часник – навпіл.
Вимивши літрові банки, обдайте їх окропом і викладіть на дно лавр, перець і цибулю з часником. Наповніть банки половинками томатів, щільно утрамбовувавши їх.
Воду доведіть до кипіння і розведіть в ній настоявшийся желатин, сіль, цукор і оцет. Отриманим маринадом залийте вміст банок. Накривши банки кришками, надішліть їх на стерилізацію, а потім загорніть. Після закатування томати в солодкій заливці на зиму охолоджують під пледом і потім розміщують на зберігання.
Солодкі мариновані томати на зиму
Інгредієнти: томати – 23 кг; цукор – 185 г; оцет – 75 мл; сіль – 15 г; листя лавра – 3 шт. Приготування Наповніть банки вимитими томатами і листям лавра, добре утрамбовуючи плоди. Залийте вміст банок окропом доверху, залиште на півгодини, а потім злийте рідину і використовуйте її для приготування маринаду.
Всипте в воду сіль і цукор, влийте оцет і знову закип'ятіть. Залийте вміст банок киплячим маринадом, накрийте кришкою і залиште стерилізуватися, розраховуючи час виходячи з того, банки якої місткості використовуються. Загорніть банки з кисло-солодкими томатами на зиму і охолодіть перед розміщенням на зберігання.
Солодкі помідори з цибулею на зиму – рецепт
Для аромату і різноманітності смаку до томатів в банки можна покласти цибульні кільця, які також просочаться солодкуватим маринадом і стануть прекрасним доповненням до томатів.
Інгредієнти: томати – 18 кг; ріпчаста цибуля – 165 г; вода – 12 л; оцет – 70 мл; листя лавра – 3 шт.; горошини перцю – 4 шт.; сіль – 15 г; цукор – 115 р. Приготування Розділіть томати навпіл або на четвертинки і щільно укладіть в чисті банки разом з кільцями цибулі.
Приготуйте простий маринад, розвівши в киплячій воді сіль, цукор і оцет, а також додавши горошини перцю і листочки лавра. Залийте томати і цибулю в банку гарячим маринадом, накрийте банки кришками і залиште стерилізуватися, після чого загорніть.
Солодкі помідори в томаті на зиму
Досить підсолодивши томатний сік, ви можете використовувати його в якості солодкого маринаду для томатів, приготовлених у власному соку. Для смаку допустимо додати гілочки кропу, часник і перець, але ми зупинимося на базовому рецепті.
Інгредієнти: томати – 12 кг; томатний сік – 820 мл; сіль – 5 р; цукор – 45 г; оцет – 30 мл Приготування Томати бланшируйте, зніміть шкірку і покладіть плоди в чисті банки. Томатний сік прокип'ятіть, розчиніть у ньому сіль з цукром і додайте оцет. Залийте томати в банку отриманим соком, накрийте і залиште для стерилізації перед закатыванием.