Як тільки приходить сезон болгарського перцю, з його копійчаної ринковою ціною, ми всі стрімко поспішаємо заготовити його, використовуючи при цьому найрізноманітніші рецепти. Але яким би способом ми не консервували перець на зиму, найсмачнішим він виходить в томатному соусі.
Маринований болгарський перець, в томатному соусі на зиму
Інгредієнти: болгарський перець – 35 кг; гострий перець – 1 шт.; часник – 3 зубки; томатний сік – 850 мл; столовий оцет – 120 мл; – цукровий пісок – 100 г; велика сіль 1 ст. ложка; соняшникова олія – 120 мл Приготування Ретельно вимиваємо і звільняємо від всіх нутрощів свіжий болгарський перець. Кожен підготовлений овоч розрізаємо на 3-4 поздовжніх частини.
Стерилізуємо кожну вимиту банку над парою і додатково в цій воді проварюємо кришки.
У заздалегідь підготовлений томатний сік вливаємо столовий оцет, потім соняшникову олію, додаємо кухонну сіль, дрібний цукровий пісок і гарненько перемішуємо всі інгредієнти. Ставимо соус на включену плиту і як тільки він дасть ознаки закипання, вводимо сюди нарізаний тонкими пластинками часник, а за ним вводимо болгарський перець. Коли все трохи покипить і перець осяде, ми беремо стручок гострого перцю відрізаємо від нього кінець і занурюємо в соус. Даємо покипіти пару хвилин, а потім перчинку виймаємо і викидаємо. Після цього варимо перець ще 8 хвилин і, знявши його з вогню розподіляємо по скляних баночках, які потім до упору закатуємо раніше підготовленими кришками. Для надійності закутуємо все ковдрою до ранку.
Фаршировані перці, мариновані на зиму в томатному соусі
Інгредієнти: перець болгарський (червоний) – 4 кг; білокачанна капуста – 23 кг; морква – 3 шт.; кухонна сіль – 3 ст. ложки (15 для соусу,15 для капусти); оцет – 170 мл; цукровий пісок – 180 г; соняшникова олія – 15 ст.; томатний сік – 22 л. Приготування Дрібно шинковану капусту з крупно тертою морквою з'єднуємо в глибокій мисці, присипаємо всю поверхню сіллю і перемішуємо, при цьому добре придавлюючи її руками. Підготовлений (очищений від внутрішньої насіння і непотрібних плодоніжок) перець дуже щільно наповнюємо свіжими, подрібненими овочами.
Сік виливаємо в каструльку і ставимо на пальник плити. Коли він закипить, акуратно вводимо оцет і рафіновану соняшникову олію, додаємо цукровий пісок і для контрасту додаємо сіль. Соус кип'ятимо близько 7-8 хвилин, а після переливаємо в іншу велику каструлю, в яку попередньо укладаємо фаршировані перці.
Готуємо овочеву закуску не менше півгодини, при ледве тліючому полум'я вогню. У прожарені в духовці літрові ємності накладаємо заповнені овочами перці, а решта простір доповнюємо томатним соусом. Також підсмаженою кришками, що герметично закорковуємо банки і закутуємо фарширований перець в томатному соусі на 14-15 годин.
Перець, смажений в томатному соусі на зиму
Інгредієнти: перець (різних кольорів) – 3 кг; томатна паста – 4 ст. ложки; цукор, сіль – по 1 ст. ложці; вода – 18 л; ріпчаста цибуля – 4 шт.; соняшникова олія – 180 мл Приготування Цілий, але вимитий перець смажимо до появи поджаристостей в розпеченому маслі. Далі в цю сковороду доливаємо олію і обсмажуємо до м'якості досить великі кубики цибулі. В кип'яченій воді розводимо хорошу (темно-червоного кольору) пасту і вливаємо все в сковороду. У рівних пропорціях додаємо цукровий пісок з кухонною сіллю соус і тушкуємо на середньому вогні 18-20 хвилин.
Смажені перці поміщаємо в ошпарені окропом баночки, доливаємо до горлечка готовий томатно-цибулевий соус і ставимо ємності для стерилізації в воду на плиту. Після закінчення 15 хвилин стерилізації, укупориваем банки на зиму.