Томати в желе – дивовижне і яскраве доповнення до зимового столу. Поєднання надійності, простоти приготування і відмінного післясмаку, стане приємним сюрпризом для всіх господинь, які вирішили побалувати своїх рідних новими заготовками.
Рецепт солодких томатів в желе на зиму
Інгредієнти: помідори щільні – 700 г; цибуля біла – 60 г; сухий лист лавровий – 1 шт.; запашний перець горошком – 5 г; часник домашній – 2 зубчики. Для маринаду:
вода фільтрована – 3 л; желатин сухий – 15 г; цукор – 10 г; оцет 9% столовий – 20 мл; сіль поварена – 90 р. Приготування Перед тим, як приготувати томати, желатин розчинний у питній холодній воді і залишаємо на 35 хвилин. Помідори ретельно вимиємо і разрежем навпіл. Цибулини опрацюємо і нашинкуем тонкими кружками. Часточки часнику звільнимо від оболонки і крупно порубаємо ножем. На дно стерилізованих банок кинемо цибулю, часник, лавровий листок і перець. Щільно наповнимо банки підготовленими помідорами, укладаючи їх розрізом вниз.
Воду прокип'ятимо, розчинний у неї дрібний білий цукор і сіль. Потім знімемо посуд з плити, введемо оцет і набряклий желатин. Заллємо баночки з помідорами гарячим маринадом, зверху накриємо кришками і стерилізуємо протягом 15 хвилин. Далі герметично закриємо їх, перевернемо і залишимо томати в желе на зиму з цибулею так до повного охолодження.
Томати, консервовані в желе, латиською
Інгредієнти: стиглі помідори – 990 м; морква – 70 г; вода питна – 990 мл; цукор білий – 35 г; сіль поварена – 50 г; столовий 9% оцет – 20 мл; желатин – 10 г; перець дрібним горошком – 5 шт. Приготування Помідори промиємо, разрежем тонкими кружечками і викладемо на дно банки разом зі спеціями. Желатин розчинний у склянці теплої води. Морква очистимо й дрібно нашинкуем. Воду, що залишилася перельем в каструлю, кинемо цукор, сіль і введемо тонкою цівкою набряклий желатин і оцет. Доведемо все до кипіння і акуратно опустити підготовлену моркву. Проваримо вміст кілька хвилин, а потім розіллємо гарячий маринад в банки. Стерилізуємо помідори хвилин 10 і закатуємо герметично кришками.
Томати в желе без стерилізації
Інгредієнти: вода фільтрована – 2 л; цукор білий – 50 г; сіль поварена – 35 г; оцет – 15 мл; сухий желатин – 10 г; гвоздика суха – 2 шт.; помідори – 810 г; цибуля біла ріпчаста – 1 головка. Приготування Лук очистимо і нашинкуем кільцями, помідори порубаємо кружечками. Потім складемо, чергуючи, підготовлені овочі в банку. Желатин розчинний у склянці теплої води і залишимо розбухати.
Для маринаду закип'ятимо воду, кинемо всі спеції, сіль і трохи цукру. Проваримо 5 хвилин, введемо набряклий желатин, оцет і протушкуйте ще 3 хвилини. Заллємо овочі гарячим розчином, даємо їм постояти 5 хвилин, а потім маринад обережно зливаємо в каструлю і кип'ятимо. Так робимо 3 рази і закатуємо томати у власному соку в желе на зиму кришками.
Рецепт томатів в желе на зиму з корицею
Інгредієнти: помідори щільні – 3 кг; цибуля біла – 105 г; желатин швидкорозчинний – 170 г; вода для замочування желатину – 210 мл Для маринаду: кориця мелена – 5 г; вода – 17 мл; гвоздика – 8 шт.; перець горошком – 15 шт.; цукор – 105 г; сіль – 135 г; оцет – 210 мл Приготування Желатин заллємо на годину склянкою теплої води. Помідори промиємо, разрежем навпіл і щільними рядами укладемо в банки. Лук очистимо від лушпиння, нашинкуем кільцями і покладемо зверху на томати.
У каструлю виллємо воду, додаємо спеції, прянощі, сіль і цукор. Доведемо маринад до кипіння і введемо тонкою цівкою желатин, розмішуючи, поки він повністю не розчиниться. Проварюємо масу кілька хвилин, а потім введемо столовий оцет і перемішати. Розіллємося гарячий маринад по банках з помідорами, простерилизуем їх і закотимо кришками.