Борщова заправка з капустою— заготівля дуже практична. Взимку досить відварити в бульйоні, картоплю, а потім викласти в баночку заготовки. Ось і все, мінімум трудовитрат, а смачний і ароматний борщик готовий! Рецепти смачною борщової заправки на зиму з капустою чекають вас нижче.
Борщова заправка з капустою
Інгредієнти: білокачанна капуста — 27 кг; буряк — 4 кг; цибуля ріпчаста — 15 кг; морква — 15 кг; зелень петрушки — пучок; перець болгарський солодкий — 800 г; томати — 2 кг; петрушка (корінь) — 300 г; лавровий лист — 4 шт.; пісок цукровий — 80 г; запашний перець горошком — 5 шт.; перець чорний горошком — 8 шт.; оцет 9% — 150 мл; сіль поварена — 100 г; олія рафінована рослинна — 450 мл Приготування Помідори обдаємо окропом, акуратно знімаємо з них шкірку, а м'якоть дрібненько нарізаємо. Очищену буряк подрібнюємо соломкою, покласти у велику сковороду, в якій попередньо розігріли половину рослинного масла. Спочатку обсмажуємо буряк на сильному вогні, а потім вже прикриваємо кришкою і тушкуємо 10 хвилин на малому вогні. Перець чистимо і подрібнюємо досить тоненькою соломкою. Цибулю подрібнюємо півкільцями, а моркву і корінь петрушки шаткуємо тоненькою соломкою. Подрібнюємо капусту. Все змішуємо овочі. Додаємо подрібнену зелень, олія, спеції, сіль і цукор. Гарненько змішуємо всі і під кришкою тушкуємо близько 40 хвилин, періодично помішуючи. Хвилин за 5 до готовності вливаємо оцет. Гарячу масу розподіляємо по пропаренным баночках і закочує їх прокип'яченими кришками. Потім перевертаємо денцем вгору, закутуємо і даємо охолонути.
Борщова заправка з квасолею та капустою
Інгредієнти: цибуля — 2 кг; болгарський перець — 1 кг; морква — 2 кг; квасоля сира — 700 г; вода — 2 склянки; стиглі томати — 4 кг; буряк — 2 кг; олія рослинна рафінована — 500 мл; капуста білокачанна — 4 кг; сіль — 150 г; есенція оцтова — 30 мл Приготування У каструлю наливаємо олію. Гарненько його прогріваємо, викладаємо подрібнену цибулю і на сильному вогні обсмажуємо до рум'яності. Зменшуємо вогонь до середнього, додаємо терту моркву і подрібнені томати. Даємо масі добре прокипіти. Потім викладаємо нашаткований буряк, проварюємо хвилин 5 і додаємо капусту. Спочатку буде здаватися, що її дуже багато, але в процесі варіння вона дасть усадку. Коли це станеться, кладемо подрібнений солодкий перець. Якщо овочі не дуже соковиті і дали мало соку, вливаємо воду. Потім підсолюємо, варимо хвилин 20. Вливаємо оцтову есенцію, заздалегідь відварену квасолю і вимикаємо, заправка готова!
Борщова заправка з капустою без оцту
Інгредієнти: капуста білокачанна — 15 кг; запашний перець — 4 шт.; лавровий лист — 2 шт.; болгарський перець червоний — 3 шт.; натуральний томатний сік — 15 літра. Приготування Солодкий перчик миємо й чистимо. Шаткуємо капусту будь-яким зручним способом. Перець тоненько нарізаємо або шаткуємо довгими смужками. Готового томатного соку даємо закипіти, висипаємо в нього картоплю, перчик і спеції. Після закипання проварюємо хвилин 5 а потім розподіляємо по стерильним баночках, закатуємо, ставимо їх денцем вгору і закутуємо чимось теплим. Борщову заправку з болгарським перцем і капустою краще зберігати в холоді.
Борщова заправка з томатною пастою і капустою
Інгредієнти: капуста білокачанна — 2 кг; томат-паста — 500 г; буряк — 700 г; очищена вода — 500 мл; цибуля — 500 г; перець болгарський — 450 г; оцет — 70 мл; морква — 450 г; олія рафінована рослинна — 200 мл Приготування Спершу обсмажуємо нашатковану цибулю і моркву в розігрітому маслі, додаємо подрібнений кубиками солодкий перець, буряк і томатну пасту, розведену у воді. Солимо і сахарим за смаком. Розмішуємо і тушкуємо близько чверті години, потім кладемо нашатковану капусту, вливаємо трохи водички і готуємо ще півгодини. Вливаємо оцет, даємо прокипіти 3 хвилини і розливаємо заправку по підготовленим пропаренным баночках.