Помідори з виноградом на зиму виходять злегка солодкуватими і набувають вловимий виноградний аромат. Самі ж ягоди, після перебування в розсолі, перетворюються в незвичайну і смачну холодну закуску.
Мариновані помідори з виноградом на зиму – рецепт
Крім того, що в результаті такого маринування томати виходять дивовижно смачними, самі заготовки дуже красиво виглядають на полицях і при подачі, особливо, якщо використовувати в рецепті невеликі томати.
Інгредієнти: томати – 28 кг; кисть винограду; часник – 3-4 зубки; бутони гвоздики – 8 шт.; листя лавра – 2 шт.; горошини чорного перцю – 8 шт.; кріп – 3 гілочки; сіль – 25 г; цукор – 15 р. Приготування Перед тим, як закрити помідори з виноградом на зиму, підготуйте банки, добре промивши їх і обшпаривши разом з кришками. Добре промийте томати і приділіть особливу увагу ягід винограду. Оскільки поверхня винограду кишить дикими дріжджами, банки з консервацією можуть вибухнути, якщо не приділити час ретельної промивки ягід.
На дно кожної з банок укладіть лавр, роздавлений часник, кріп і прянощі. Викладіть суміш з томатів і винограду в банки, на поверхню всипте сіль і цукор, потім залийте все окропом. Накрийте банки і залиште розсіл на 10 хвилин, після чого злийте його, повторно закип'ятіть і влийте назад. Загорніть банки і залиште охолонути, обгорнувши пледом, перед розміщенням на зберігання.
Помідори з зеленим виноградом на зиму
Помідори із зеленим або білим, виноградом на зиму можна урізноманітнити, додавши до стандартного набору складових нові овочі і фрукти. Так, наприклад, більш комплексний смак заготівлі забезпечує яблуко і селеру, які ми маємо намір включити в такий рецепт.
Інгредієнти: томати – 530 г; білий виноград – 320 г; яблуко – 115 г; сіль – 55 г; оцет – 45 мл; цукор – 65 г; часник – 3-4 зубки; рослинне масло – 45 мл; стебло селери – 1 шт.; листя лавра – 2 шт.; парасольки кропу – 2 шт. Приготування Ціле яблуко розділіть на часточки. Стебло селери розділіть на невеликі шматочки. Томати і зняті з кисті ягоди винограду добре промийте і розподіліть в банках разом з скибочками яблука і селерою. Роздушіть часникові зубки і покладіть їх поверх. Туди ж відправте лаврові листочки і парасольки кропу. Засипте вміст банок сумішшю солі і цукру, а потім залийте все окропом. Поверхня заготовки залийте маслом і швидко закатайте.
Консервовані помідори черрі з виноградом на зиму
Особливо красиво при подачі виглядають невеликі помідори черрі, не надто відрізняються за розміром від самого винограду. Разом з цією сумішшю в банку можна відправити будь-які з ваших улюблених прянощів, а також зелень з городу: кріп, листя смородини, базилік.
Інгредієнти: томати – 14 кг; білий виноград – 290 г; зелень – 45 г; солодкий перець – 280 м; часник – 4 зубки; сіль – 25 г; цукор – 30 р. Приготування Добре промивши томати і зняті з грона ягоди винограду, підготуйте і самі банки, ретельно промивши їх з содою і обсушивши. Промийте і перці очистіть від насіння, наріжте кружальцями. Роздушіть зубки часнику і покладіть їх на дно банок разом з обраної зеленню. Слідом розподіліть в банках овочі й виноград, зверху всипте сіль з цукром. Залийте вміст тари окропом, накрийте і залиште на 7-10 хвилин, після чого злийте утворився розсіл, знову доведіть його до кипіння і знову залийте вміст банок. Відразу ж загорніть банки і залиште охолоджуватися перевернутими.