Якщо ви зібрали багато чорної смородини , то обов'язково потрібно запастися ягодою запас – адже взимку це буде відмінне джерело вітаміну С. Рецепти різних заготовок з чорної смородини на зиму розповімо нижче.
Компот з чорної смородини на зиму
Інгредієнти: стиглої ягоди чорної смородини – 900 г; вода; пісок цукровий – 600 р. Приготування Стиглі ягоди чорної смородини перебираємо, промиваємо й обсушуємо. Розкладаємо їх за чистим стерильним баночках. Ягоди повинні заповнити їх приблизно на 1/4 об'єму. Заливаємо смородину окропом, даємо постояти хвилин 20 потім акуратненько воду зливаємо в каструлю, додаємо цукровий пісок. Після закипання знову розливаємо сироп по банкам і тут же закатуємо банки бляшаними кришками. Перевертаємо їх і накриваємо чимось теплим. Зберігати такий узвар можна в коморі.
Чорна смородина, перетерта з цукром на зиму
Інгредієнти: смородина чорна стигла – 700 г; пісок цукровий – 14 кг Приготування Ягоди чорної смородини перебираємо, миємо, обсушуємо. Розміщуємо їх в миску, додаємо частину цукру і за допомогою дерев'яної товкачика ретельно перетираємо. Завдання, звичайно, можна значно пробачити і перекрутити ягоди через м'ясорубку, але ж усім відомо, що вітамін С руйнується пі взаємодії з металом. Отже, в перетерту масу всипаємо залишився цукровий пісок і розмішуємо. Залишаємо масу дня на 2 при кімнатній температурі, іноді перемішуючи. Це дозволить уникнути непотрібного бродіння при подальшому зберіганні, а ще цукор добре розчиниться. Розкладаємо масу по підготовленим чистим стерилізованим баночках, зверху ще всипаємо шар цукру, закриваємо кришками. Чорну смородину, перетерту з цукром на зиму потрібно зберігати в холоді.
Варення з чорної смородини – рецепт на зиму
Інгредієнти: пісок цукровий – 15 кг; смородина стигла – 1 кг; очищена вода – 200 мл Приготування Стиглої ягоди чорної смородини миємо й обсушуємо. В емальовану каструлю наливаємо воду, всипаємо цукор, перемішуємо і доводимо до його розчинення. Коли сироп закипить, додаємо смородину, знову даємо закипіти, а потім проварюємо близько 5 хвилин. Потім відразу ж гаряче варення розливаємо по банках і закатуємо.
Чорна смородина на зиму – класичний рецепт
Інгредієнти: стигла смородина – 1 кг; очищена вода – 100 мл; пісок цукровий – 900 р. Приготування Чорну смородину миємо й обсушуємо. В емальований таз вливаємо воду, додаємо склянку цукру і даємо закипіти. Додаємо склянку чорної смородини, 5 хвилин проварюємо, помішуючи і прибираючи піну. Ще додаємо по склянці цукру і ягід, розмішуємо і знову 5 хвилин проварюємо. Таким чином додаємо залишилися інгредієнти. Гаряче варення розливаємо по підготовленим баночках, закатуємо, перевертаємо догори дном і залишаємо остигати.
Желе з чорної смородини на зиму
Інгредієнти: стиглої ягоди чорної смородини – 2 кг; пісок цукровий – 450 р. Приготування Чорну смородину подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна. Отримана маса виходить дуже в'язкою і перетерти через сито проблематично. Поетом її розбавляємо 100 мл гарячої води, доводимо до кипіння, злегка остуджуємо, а потім вже перетираємо. Отриманий смородиновий сік засипаємо цукром і знову даємо закипіти. Розливаємо суміш по баночках і укупориваем.
Як заморозити чорну смородін на зиму?
Інгредієнти: чорна смородина. Приготування Для заморозки ягоди повинні бути великими, сухими і не перезрілим. Промиваємо їх, обсушуємо, розкладаємо на піддон і покласти в морозилку. Коли ягідки «схопляться» пересипаємо їх у пакети і зберігаємо в морозильній камері. Важливо пам'ятати, що розморожувати і знову заморожувати їх не можна, інакше втратимо всі корисні речовини.