Пропонуємо вам зайнятися приготуванням пречудової сливового компоту, а ми в процесі розповімо, як його правильно закрити на зиму.
Сливовий компот на зиму без кісточок і стерилізації
Інгредієнти: сливи («Угорка») – 600 г; дрібний цукор – 280 м; питна вода – 28 л; Приготування Ретельно вимиваємо у великій кількості води всі сливи. Вздовж робимо надріз ножем, так щоб він дістав до кісточки. Акуратно відкриваємо сливку і витягаємо кісточку, а сам плід закриваємо назад. Таким чином ми переробляємо все кількість необхідних злив.
Банку об'ємом 3 літри гарненько (під проточною водою) вимиваємо з чайною ложкою харчової соди, а після акуратно (щоб не лопнула) обдаємо окропом. Те ж саме робимо і з кришкою.
Тепер в цю бутель перевантажуємо плоди слив і заливаємо тільки закипілою питною водою з чайника. Через 13-15 хвилин, не поспішаючи зливаємо вже змінив колір воду так, щоб фрукти залишилися на дні банки. Каструльку з цією водою відправляємо на включену плиту і поки вона буде грітися, ритмічно розмішуємо в ній доданий дрібний цукор. Коли сироп дасть явні ознаки того, що він закипів заливаємо його знову у ту ємність, де залишилися сливи. Швиденько закатуємо бутель і, поставивши її на кришку накриваємо ковдрою десь на 12 годин.
Смачний сливовий компот з м'ятою на зиму
Інгредієнти: стиглі сливи – 550 г; листя м'яти – 6 шт.; цукровий пісок – 250 г; лимонна кислота – на кінчику ножа; питна вода -3 л. Приготування Перебираємо і вимиваємо сливи. Потім переміщаємо їх в каструлю, засипаємо дрібним цукровим піском і буквально на самому кінчику ножа додаємо лимонної кислоти. Доливаємо сюди заданий рецептом кількість води і ставимо ємність з майбутнім компотом на пальник газової плити. Коли стане видно, що вода закипіла, засікаємо 15 хвилин і варимо компотик протягом цього часу. За 4 хвилини до приготування додаємо в каструлю добре промиті проточною водою листя свіжої м'яти.
У добре вимиту і просмажене в духовій шафі бутель, з допомогою шумівки перекладаємо всі сливи, а після переливаємо і сам компот. Укупориваем ємність також прожареної, металевою кришкою і не обгортаючи просто чекаємо, коли він стане кімнатної температури.
Яблучно-сливовий компот на зиму
Інгредієнти: щільні сливи – 250 г; яблука (з кислинкою) – 250 г; дрібний, білий цукор – 220 г; питна вода – 28 л. Приготування Банку беремо на 3 літри і ретельно промиваємо її з харчовою содою. Далі гарненько промиваємо її пором і одночасно кип'ятимо підготовлену кришку.
Вимиваємо тугі, стиглі сливи і з допомогою ножа поділяємо їх на часточки, видаляючи при цьому кісточку. Відповідно яблука ми теж вимиваємо, а далі, розділивши кожен плід на дві половини, нарізаємо кожну на часточки, але перед цим вирізаємо серцевини.
У підготовлену бутель укладаємо спочатку часточки злив, а поверх них розподіляємо яблука.
Гарну питну воду наливаємо в 3-х літрову каструлю і ставимо її на плиту. Після закипання розчиняємо у неї дрібний, білий цукор і коли він розчиниться виливаємо сироп поверх фруктів в банку. Тепер переміщуємо ємність з компотом у велику каструлю з киплячою на плиті водою. Таким чином стерилізуємо заготівлю протягом 12 хвилин, але тільки час починаємо відраховувати від початку кипіння компоту в банку. Далі до упору укупориваем банку і відставляємо в сторону для остигання.