Диня – річний, смачний і одночасно з цим корисний продукт. Багато господині роблять з неї на зиму різні заготовки у вигляді варення, компотів і джемів. А ми розповімо вам сьогодні, як в домашніх умовах консервувати диню. Використовувати такі ласощі можна по-різному: як оригінально десерту або додавати для пікантності в випічку, салати і другі страви.
Рецепт консервованої дині
Інгредієнти: диня середня – 1 шт.; цукор білий – 55 г; свіжий імбирний корінь – за смаком; лимонна кислота – 025 ч. ложки; вода фільтрована. Приготування Отже, стиглу диню добре промиємо і разрежем гострим ножем на 2 половинки. Акуратно виймемо столовою ложкою все насіння, ополоснем її і нарубим тоненькими скибочками. Зріжемо обережно шкірку і подрібнити м'якоть невеликими шматочками. Корінь імбиру ополоснем, витремо кухонним рушником, очистимо від шкірки і подрібнити на тертці.
Кинемо імбир на дно чистих баночок, а потім щільно викладемо підготовлені кубики дині, засиплемо їх цукром і додамо трохи лимонної кислоти. В самому кінці заллємо до самого верху крутий окріп, нещільно прикриємо кришками і встановимо банки в каструлю, на дно якої постелимо тканину або марлю. Наповнимо посуд теплою водою, доведемо її до кипіння, убавим нагрівання і простерилизуем банки протягом 5-10 хвилин. Після цього закотимо їх кришками, укутаем ковдрою і залишаємо остигати, перевернувши догори дном. Готову консервовану диню використовуємо для приготування різних десертів чи їмо просто так з гарячим чаєм.
Рецепт консервованої дині без стерилізації
Інгредієнти: диня середня – 3 шт.; лимонна кислота – 5 г; цукор – 415 г; вода. Приготування Диню промиємо під холодною водою, витремо насухо і разрежем на 2 половинки. Потім за допомогою столової ложки, акуратно виймемо все насіння і зрізаємо шкірку. М'якоть знову ополоснем і промокнем сухим чистим рушником. Продукт наріжемо невеликими кубиками і кинемо в миску.
Далі зваримо сироп: візьмемо каструлю, наллємо в неї воду, кинемо цукор і трохи лимонної кислоти. Все ретельно перемішати і поставимо посуд на середній вогонь. Після закипання, зменшимо нагрів і проваримо вміст 5 хвилин. Тепер викладемо шматочки дині в чисті літрові баночки і заллємо гарячим солодким сиропом. Відразу ж закотимо їх кришками і накриємо чимось теплим. Залишимо консервовану в сиропі диню в такому стані до повного охолодження, а потім переставимо заготовку в льох або холодильник.
Як консервувати диню на зиму?
Інгредієнти: диня середня – 1 шт.; вода фільтрована – 220 мл; мед рідкий – 20 мл; оцет столовий 9% – 105 мл; мелена кориця – 5 г; мелений сухий імбир – 5 р. Приготування Для початку диню промиємо, высушим, очистимо від шкірки і насіння. Отриману м'якоть наріжемо однаковими невеликими шматочками.
Далі в каструлю наллємо кип'ячену воду, кинемо мелену корицю, імбир і покладемо мед. Усе ретельно перемішаємо, додамо оцет і поставимо посуд на середній вогонь. Доведемо вміст до закипання і, помішуючи, проваримо 5 хвилин.
Тим часом підготуємо банки: промиємо їх і высушим. Щільно викладемо в них підготовлені скибочки дині, заллємо повністю гарячим маринадом, прикриємо кришками і простерилизуем зручним для вас способом протягом 10 хвилин. Потім закотимо консервацію кришками, перевернемо догори дном і загорніть заготовку в теплий плед. Після охолодження переставимо банки у прохолодне місце. Через кілька днів ласощі повністю приготуватися і його можна подавати до столу. Готова консервована диня за смаком виходить як ананас і прекрасно підійде як десерт до чаю.