Якщо ви не знаєте, що можна зробити з винограду на зиму, скористайтеся запропонованими нижче рецептами. Витративши зовсім небагато часу, ви поповніть свої запаси масою смачних, ароматних і корисних заготовок.
Маринований виноград на зиму без стерилізації
Інгредієнти: Розрахунок на літрову банку:
стиглий виноград – 07 кг; очищена вода – 520 мл; оцет столовий – 55 мл; зірочки бадьяна – 4 шт.; середнього розміру листи лавра – 2 шт.; цукровий пісок – 145 р. Приготування Для маринування підійдуть виноградини довгастої форми з щільною м'ясистою м'якоттю. М'які круглі ягоди краще застосувати для наступних заготовок, так як при маринуванні вони навряд чи збережуть форму і просто розтріскаються. Але разом з тим зазначимо, що щільність плодів повинна характеризувати сорт, а не незрілість виноградин.
Знімаємо виноградини з грон, ретельно промиваємо, заливаємо ненадовго теплою водою і даємо стекти. На дно стерильною сухою баночки кладемо пару зірочок бадьяна, лаврові листи і після цього заповнюємо посудину підготовленим виноградом, додавши в процесі ще два бадьяна.
Тепер нагріваємо воду з цукровим піском до розчинення всіх кристалів і проварюємо додатково після закипання протягом п'яти хвилин. У банку, заповнену виноградом, вливаємо оцет, а потім киплячий маринад з цукром. Як ви вже встигли помітити, сіль в даному рецепті ми не використовуємо. Негайно укупориваем ємність прокип'яченої заздалегідь кришкою, перевертаємо заготівлю дном догори, ретельно закутуємо для самостеризизации і залишаємо повільно остигати.
Заготівля компоту з винограду ізабелла на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на 4 літрові банки:
виноград сорту «Ізабелла» – 1 кг; очищена вода – 26 – 29 л; цукор – 190 г на літр води. Приготування Виноград Ізабелла найкраще використовувати для приготування на зиму компотів. Приголомшливий аромат і насичений смак ягід будуть сприяти отриманню ідеальної заготовки такого роду.
Приступаючи до переробки винограду, моєму грона під проточною водою, після чого знімаємо з них ягоди, ще раз споліскують їх вже теплою водою і даємо стекти. Тепер укладаємо їх на дно стерильних, сухих ємностей і заливаємо доверху підігрітою до кипіння водичкою. Через п'ятнадцять хвилин воду зливаємо в каструлю, вимірявши її обсяг, і на кожен літр рідини всипаємо приблизно по склянці цукрового піску. Кип'ятимо сироп до розчинення всіх цукрових кристалів і ще протягом п'яти хвилин, після чого знову заливаємо в банки з виноградом і тут же їх герметично укупориваем кришками. В обов'язковому порядку закутуємо ємності грунтовно, перевернувши їх догори дном. Потрібно залишити заготовки в такому вигляді до повного охолодження.
Джем з винограду на зиму
Інгредієнти: виноград – 12 кг; лимонний сік – 35 мл; цукор – 550 р. Приготування Джем можна приготувати з будь-якого сорту винограду. Для цього знімаємо ягоди з попередньо промитих грон і кладемо в каструльку. Вливаємо зовсім трохи води і ставимо на вогонь. Проварюємо виноградини протягом семи хвилин, після чого легко перетираємо через ситечко, відокремлюючи шкірки і при наявності кісточки.
Далі змішуємо отримане пюре з цукровим піском і лимонним соком і ставимо варитися. Після того як ласощі закипить, уварюють його протягом півгодини, а потім розфасовуємо за сухим і стерильним ємкостей, укупориваем і залишаємо повільно остигати під «шубою».
Сік з винограду на зиму
Інгредієнти: виноград – скільки є в наявності; цукор – за смаком. Приготування Щоб зробити сік з білого винограду, досить ягоди пропустити через соковижималку. Виноградини червоних сортів потрібно попередньо прогріти трохи при температурі 70-80 градусів і тільки після цього скористатися приладом для віджимання соку. Отриманий продукт зливаємо в каструлю, ставимо на плиту і додаємо цукровий пісок за смаком. Після закипання проварюємо напій хвилинки три, а потім розливаємо по стерильним судинах, укупориваем провареними кришками і, так само як і інші заготовки, поміщаємо під «шубу» для природної самостерилизации.