Освіжаючим нагадуванням про літо може стати баночка варення з м'яти з лимоном. М'яту можна класти як додаток до будь-яких вареньям з ягід, або використовувати в якості самостійної основи заготовки на пару з лимоном.
Варення з м'яти з лимоном – рецепт
Не варто очікувати від продукту консистенції звичного варення, адже на відміну від ягід, м'ята не містить пектину, а тому загусає варення неохоче. При бажанні ви можете підсипати пектин самі, або замінити його крохмалем.
Інгредієнти: м'ята - 145 г; вода - 270 мл; лимон - 1 шт.; цукор - 320 р. Приготування Варка м'ятно-лимонного варення починається з підготовки листя м'яти. Промиту м'яту досить грубо нарізають і кладуть в емальований посуд. М'яти додають шматочки лимона. Цитрусові можна змінювати на свій смак: зробити варення більш кислим допоможе лайм, а солодощі додасть апельсин. Коли інгредієнти опиняться в каструлі, їх заливають водою і залишають проваритися на плиті близько 15 хвилин. Отриманий відвар знімають з плити, залишають на 12 годин і лише потім проціджують через подвійний шар марлі. Отриману рідину потім змішують з цукром і ставлять проваритися на 10 хвилин. Домогтися більш густої консистенції м'ятного варення з лимоном можна, якщо продовжити варіння аж до години.
Варення з полуниці з лимоном і м'ятою
М'ята – відмінне додаток варення на основі будь-яких плодів, в тому числі і для улюбленого багатьма варення з полуниці .
Інгредієнти: полуниця - 32 кг; пучок м'яти; лимон - 1 шт.; цукор - 26 кг Приготування Вимиті м'ятні гілочки залийте півтора склянками окропу і залиште настоятися приблизно на півгодини.
Отриманий відвар перелийте в каструлю, в якій плануєте варити варення, всипте цукор слідом і покладіть лимонні шматочки. Дочекайтеся, поки кристали цукру розчиняться, після чого додайте в сироп підготовлену полуницю і залиште все настоятися під кришкою протягом чверті доби. Повторно процідіть сироп в іншу ємність, доведіть його до кипіння і проваріть близько 15 хвилин, щоб воно загусло. Покладіть в сироп полуницю дайте вмісту посуду повторно закипіти. Полуничне варення з лимоном і м'ятою тепер можна розкладати по стерильним банкам за допомогою ополоника і відразу ж закочувати.