Консервування – спосіб збереження корисних речовин в ягодах і фруктах, відомий з найдавніших часів. Ягоди частіше всього варять з цукром, який є природним консервантом і дозволяє не користуватися іншими добавками. Якщо ви вважаєте, що вишні з кісточками треба варити довго, то це не так. Звичайно, проварити наше варення доведеться довше, ніж 5 хвилин, проте максимум вітамінів в ньому збережеться завдяки особливому способу варіння – в 4 етапи. Розповімо, як варити варення з вишні з кісточкою.
Кілька секретів Для такого варення не годиться будь-яка вишня. Ягоди повинні бути середнього розміру або дрібні – в такий маленька кісточка вишні, вона проварюється швидше. М'якоть вишні повинна бути щільною, пружною. Вибираємо соковиту ягоду, а не ту, у якої шкірка обтягує кісточку.
Якщо у вишнях трапляються черв'ячки, замочуємо ягоди на півтори години в солоній воді (1 ст. ложка солі на 1 л води), потім кілька разів добре промиваємо. Однак краще все ж використовувати ягоди «без м'яса».
Варити варення можна в емальованому, чавунної або металевої посуді. У чавунному казані варення не пригорить, однак він дуже важкий, постійно знімати його з плити і ставити назад під силу не кожній тендітній панянці. Оптимально використовувати емальований миску – в цьому випадку уважно дивимося, щоб на емалі не було пошкоджень, інакше варення пригорить.
Просто і дешево Якщо найпростіше готувати варення з вишні з кісточками, рецепт із серії «простіше не буває».
Інгредієнти: ягоди стиглої вишні – 5 кг; вода кип'ячена або дистильована вода – 2 л; вітчизняний цукор білий очищений – 35-4 кг; м'ята – 1 невеликий пучок (необов'язковий компонент). Приготування Оскільки варення буде варитися пару днів, з посудом не поспішаємо. Ягоди перебираємо – не повинно бути пошкоджених (птахи іноді надклевывают вишню), підгнилих. Черешки обриваємо, видаляємо сміття. Моєму ягоди і укладаємо в миску. Щоб отримати смачне варення з вишні з кісточкою, можна використовувати 2 способи приготування сиропу. Якщо вишня м'ясиста і дуже соковита, просто пересипаємо кожен шар ягід цукром і залишаємо на ніч – за кілька годин ягоди пустять сік, і можна буде відразу варити варення. Однак можна спершу зварити сироп з води і цукру, залити їм вишню, а вже після цього приступати до варіння. У будь-якому випадку, вариться варення в 4 абсолютно однакові етапи. Нагріваємо на середньому вогні нашу миску з ягодами. Як тільки сироп закипів, варимо, дуже часто помішуючи, 5 хвилин. Не забуваємо знімати пінку. Минуло 5 хвилин – вимкнули газ, зняли миску на підставку і чекаємо, коли її вміст повністю охолоне. На 4-ий раз варення з вишні з кісточками «П'ятихвилинка» готове. Розкладаємо його в чисто вимиті та простерилізовані банки і закатуємо. Так виходить корисне «швидке» варення з вишні з кісточками.
Використовуємо техніку Можна зварити варення з вишні з кісточками в мультиварці. Це просто, однак процес дуже відрізняється в залежності від моделі кухонного пристосування. Читайте інструкцію до своєї мультиварці і приступайте. Використання мультиварки має як плюси – процес не потрібно весь час контролювати і безперервно помішувати варення, так і мінуси – вариться таке варення невеликими порціями.
Смачний десерт Крім звичайного варення можна приготувати варення з вишні з кісточками з желатином.
Інгредієнти: ягоди дрібні м'ясисті – 2 кг; пісок-вітчизняний цукор білий – 650 г; желатин (в порошку або платівках) – 70 г; вода тепла – 2 склянки + 1 склянку. Приготування З води і цукру варимо сироп. Перебрані і промиті ягоди опускаємо в киплячий сироп і чекаємо закипання. Знімаємо пінку і проварюємо 10 хвилин. Остуджуємо і повторюємо варіння. Желатин розпускаємо в склянці води, трохи прогріваємо до повного розчинення, проціджуємо. Вливаємо його в варення і варимо ще хвилину, але без кипіння – на найменшому вогні. Можна закочувати, а можна і так з'їсти.