Якщо полуничний урожай в цей час року радує своїм достатком, то впоратися зі свіжою ягодою навіть цілою сім'єю не вдасться. Щоб уникнути псування цінного літньої ягоди, рекомендуємо використовувати її у основі різноманітних літніх заготовок. Один з прикладів таких заготовок – рецепт конфітюру з полуниць на зиму, про варіаціях якого ми поговоримо в цьому матеріалі.
Конфітюр з полуниці з желатином
Ягоди без кісточок містять в собі невелику кількість пектину, а тому якщо ви вирішили зробити ягідне желе густим, то без добавок начебто сухого пектину і желатину не обійтися. В рецепті далі ми доповнимо конфітюр желатином, але якщо ви уникаєте тварин продуктів, то використовуйте агар.
Інгредієнти: цукор – 760 г; лимонний сік – 25 мл; желатин – 15 г; полуниця – 940 м; лимонний сік – 15 мл Приготування Нарізавши полуницю на середні шматочки і пересипавши її цукром, залиште ягоди на половину доби для виділення соку. Коли полуничний сироп вийде на поверхню, влийте до нього розчин желатину в невеликій порції теплої води і залиште все проваритися протягом півгодини. За цей час надлишки вологи повинні випаруватися, а сам джем, відповідно, загуснути. В кінці приготування влийте лимонний сік, а після перемішування розкладайте конфітюр з полуниці по стерильним банкам, щоб зберегти його на зиму.
Конфітюр з полуниці з пектином
Другим за популярністю загусником для домашніх конфітюрів та джемів є пектин. Саме завдяки пектину заготовки придбають необхідну густоту, зберігаючи яскравий колір та не стаючи желеподібними.
Інгредієнти: полуниця – 11 кг; лимонний сік – 25 г; пектин – 4 ст. ложки; цукор – 645 р. Приготування Очистивши полуницю від плодоніжок, розімніть її за допомогою преса для пюре так, щоб ягоди не стали повністю однорідними, а в масі збереглися цілі шматочки. Поставте полуничну масу на вогонь і всипте цукор разом з пектином. Доведіть суміш до інтенсивного кипіння і продовжуйте варити, при частому помішуванні протягом 3 хвилин. В самому кінці влийте лимонний сік і приберіть посуд з конфітюром з вогню. Розлийте все по стерильним банкам, якщо плануєте залишити заготовки на зиму, або пробуйте відразу після охолодження.
Як зварити конфітюр з полуниць на зиму?
Якщо ви не женіться за густотою конфітюру, то можна обійтися і без додавання загусників. Такий конфітюр стане густим за рахунок додавання цукру.
В рамках такого рецепту ви можете поєднувати між собою полуницю з іншими ягодами, фруктами або ревенем.
Інгредієнти: полуниця – 13 кг; цукор – 13 кг; сік одного лимона. Приготування Покладіть полуницю і цукор у посуд з нержавіючої сталі або будь-яку емальовану ємність. Розташуйте посуд над середнім вогнем і почніть розминати полуницю пресом для пюре. Намагайтеся не перестаратися і зберегти великі шматочки ягід. Залиште масу на не дуже сильному вогні 18-20 хвилин, періодично помішуючи і видаляючи пінку. По завершенні часу приготування конфітюру з полуниці завершено, його можна розливати по стерильним банкам або є відразу після охолодження.
Як приготувати конфітюр з полуниці в мультиварці?
Інгредієнти: полуниця нарізана – 8 ст.; цукор – 8 ст.; пектин – 2 ст. ложки; ванільний стручок. Приготування У чашці змішайте шматочки полуниці з цукром і вмістом ванільного стручка. Залиште все в режимі «Підтримання тепла», чекаючи, поки цукрові кристали повністю розійдуться. Далі перейдіть у режим «Випічка», всипте пектин, перемішайте і залиште все на 15 хвилин. Помішувати ягоди при цьому необхідно кожну пару хвилин також як і видаляти велика кількість утворюється на поверхні пінки.