Запасаючи вітаміни з літа, багато морозять шматочки фруктів, ягоди і вітамінні суміші, однак якщо великого морозильника немає, доведеться все ж варити варення. Розповімо, як варити варення з смородини «П'ятихвилинка» – справжнє джерело вітаміну С (в смородиновому варення його набагато більше, ніж у рекламованих цитрусових – приблизно в 5 разів).
Смородинове варення Щоб зварити варення з смородини «П'ятихвилинка», використовуйте цей рецепт, розраховуючи кількість цукру, виходячи з кількості ягід.
Інгредієнти: чорна стигла смородина без гілочок і листя – 4-45 склянки; вітчизняний очищений білий цукор-пісок – 05 кг; пропущена через фільтр, дистильована вода, кип'ячена вода – 1 л; лимонна кислота /свіжий лимон – 1 ч. ложка без гірки/1 шт. Приготування Природно, перш ніж консервувати на тривалий термін ягоди, необхідно їх ретельно перебрати, добре промити (можна під теплою водою і дати стекти вологи. Смородина не виняток. Миємо й обсушуємо ягоди, висипавши їх на паперовий рушник. Далі варимо заливку. З цією метою в киплячу воду всипаємо цукор, стежачи за тим, щоб в сиропі не було сміття або ворсинок, які іноді трапляються в цукрі. Варимо заливку до однорідності і легкого загустіння. Закладаємо ягоди в нашу заливку, варимо при слабкому кипінні 5 хвилин (тому варення і називається «П'ятихвилинка») і знімаємо з вогню. Якщо хочемо зберегти максимум корисних речовин, використовуємо сито, щоб позбутися від шкірки і кісточок, додаємо лимонну кислоту або сік лимона, чекаємо закипання і перекладаємо з чистим, простерилизованным баночках. Закатуємо і даємо їм охолонути під теплою накидкою. Якщо ягоди не протирати, то чекаємо повного остигання варення, після цього його потрібно варити ще 5 хвилин за такою ж схемою. Охолоджуємо, додаємо кислоту або лимонний сік, закип'ятимо втретє і тільки після цього закатуємо. Робиться це тому, що шкірки ягід варяться довше, тому цілі ягоди потребують більш тривалої обробки.
Інше ласощі Червона смородина – відмінна сировина, з нього варення-п'ятихвилинка виходить ніжніше, ніж чорносмородиновий, а вітамінів в ньому не менше.
Інгредієнти: смородина без гілочок і сміття – 1 кг; вода фільтрована або підготовлена іншим способом – 1 л; російського (чи інших країн колишнього СРСР) виробництва цукор – 1 кг; желатин швидкорозчинний – 100 р. Приготування Таке варення з смородини «П'ятихвилинка» виходить схожим на желе або конфітюр. Воно смачне і дуже корисне. Перебираємо смородину, добре промиваємо, засипаємо половиною цукру і залишаємо на пару годин, щоб виділився сік з ягід. Половину води, кип'ятимо і варимо сироп, додавши цукор і, помішуючи до повного його розчинення. Ягоди заливаємо киплячим сиропом і варимо 5 хвилин на самому малому вогні, не забуваючи знімати пінку. Остуджуємо варення і повторюємо процедуру. Желатин замочуємо в теплій воді і, коли він розпуститься, трохи прогріваємо і розмішуємо до розчинення. Проціджуємо обов'язково. У кипляче варення додаємо розчин і прогріваємо майже до кипіння, але не даємо кипіти. Швидко розкладаємо по чистим добре простерилизованным баночках і закатуємо. Варення з білої смородини «П'ятихвилинка» вариться абсолютно також.
Таке варення з смородини можна закачати на зиму, «П'ятихвилинка» чудово зберігається в прохолодному місці, а можна їсти відразу, використовуючи в якості джему на сніданок.
Варіанти Червона або чорна смородина не єдина ягода, з якої варять варення «П'ятихвилинка». Дуже смачним виходить заготовка з гібридного варіанта, який називається йошта (помісь смородини з аґрусом).
Інгредієнти: йошта, очищена від гілочок – 1 кг; вітчизняний очищений цукор-пісок – близько 45-5 склянок; підготовлена вода – 1 л. Приготування Оскільки ягоди досить великі і шкірка у них щільна, можна наколоти голкою кожну ягоду або після 2 провариваний протерти через сито. Готується варення просто. Варимо сироп, опускаємо в нього ягоди, кип'ятимо 5 хвилин, охолодити, повторюємо ще двічі. Як бачите, зварити варення з смородини – швидку «П'ятихвилинку» просто поза залежності від сорту.