Смородина вже давно визнана справжнім джерелом вітаміну С, будучи продуктом з його найвищою концентрацією. Однак пік застуд і ГРВІ, які нам так дошкуляють, припадає якраз на холодну пору, коли ця ягода недоступна. Тому, щоб підтримати свій імунітет ви можете приготувати варення з смородини і закрити його на зиму. Тоді вам завжди вдасться поділитися цією частинкою літа з близькими і гостями. Адже такий десерт не тільки приголомшливо смачний, але і вбереже вас від серйозних хвороб.
Варення з смородини на зиму, пропущене через м'ясорубку
Якщо ви хочете швидко поправити здоров'я, спробуйте зробити справжню вітамінну «бомбу» з смородини і апельсинів. Ця заготовка зовсім не складна в приготуванні і відмінно зберігається.
Інгредієнти: смородина – 1 кг; апельсини – 2 шт. середнього розміру; цукор – 1 кг. Приготування Переберіть, вимийте і просушіть смородину, а потім відправте її в м'ясорубку і два рази прокрутіть. Засипте цукром і переходьте до апельсинів. Один з них також прокрутити в м'ясорубці, не зчищаючи цедру, а другий цитрусовий киньте в соковижималку і добре видавіть з нього весь сік.
Перекручену м'якоть першого апельсина додайте в цукрово-смородиновую суміш і ретельно вимісіть. Поставте ємність з варенням на вогонь середньої сили, дочекайтеся закипання і влийте апельсиновий сік. Не припиняючи помішувати, проваріть ще масу протягом семи хвилин і ще гарячою швидко загорніть в стерилізовані банки. Це один з самих екзотичних рецептів варення зі смородини на зиму.
Варення з стиглої білої смородини
Цей рецепт вас напевно вразить, адже такі зимові заготовки зустрічаються не дуже часто. Так що ви станете справжнім гуру кулінарії і зможете розповісти зацікавленим, як варити варення з делікатесної білої смородини на зиму. Воно має дуже вишуканим і незвичайним смаком.
Інгредієнти: біла смородина – 1 кг; цукор – 300 г + 1 кг; кип'ячена вода – 2 склянки. Приготування Помийте ягоди і очистіть їх від гілочок. Залиште їх підсушитися на рушник на два-три години. Потім засипте смородину кілограмом цукру і переставте в холодне місце на період 8-10 годин. Налийте в каструльку кип'ячену воду, засипте 300 г цукру, добре розмішайте, поставте на невеликий вогонь і варіть близько 5 хвилин після закипання, щоб отримати цукровий сироп. Влийте сироп у відстояну смородиново-цукрову суміш, помістіть її на самий слабкий вогонь і продовжуйте варити, не припиняючи помішувати, до придбання варенням прозорого вигляду. Залийте його в простерилізовані банки, укупорьте їх, переверніть і помістіть під ковдру до охолодження. Так само можна приготувати і чудове смачне варення з чорної смородини на зиму. Зберігати його зовсім не обов'язково в холодильнику.
Варення з смородини на зиму «П'ятихвилинка»
Якщо у вас купа справ і ви не можете провести півдня біля плити, щоб чаклувати біля плити над варенням, цей рецепт позбавить вас від зайвих клопотів. Для нього допустимо брати будь-який сорт смородини: задоволення для гурманів забезпечено.
Інгредієнти: смородина – 1 кг; ванілін – за смаком; цукор – 1 кг. Приготування Переберіть смородину і ретельно видаліть плодоніжки. Добре відмийте ягоди і дайте їм трохи обсохнути.
Засипте смородину цукровим піском і залиште настоятися до моменту початку виділення соку. Прискорити процес цілком реально, якщо включити плиту на маленький вогонь і проварити масу кілька хвилин. Після цього вимкніть плиту на середній вогонь, дочекайтеся закипання і варіть приблизно п'ять хвилин до повного розчинення цукрового піску. Потім процідіть масу і перетріть ягоди через сито для додання заготівлі однорідності, розлийте по простерилизованным банкам, закрийте і переставте у прохолодне місце. Це відмінний рецепт варення з червоної або чорної смородини на зиму.