Завдяки високому вмісту пектину у кісточкових плодах, абрикосове варення часточками в сиропі виходить густим, наче джем, навіть при нетривалому часу варіння. Не надто тривалий виварювання критично, якщо мова йде про варення з цільними шматочками фруктів, так як при тривалій термічній обробці м'якоть абрикосів легко перетворюється на пюре.
Абрикосове варення часточками в сиропі – рецепт
Цей рецепт включає в себе базову трійку інгредієнтів, які забезпечують приголомшливий результат. Цитруси в рецепті допомагають не тільки надати заготівці легку кислинку, але і зміцнити натуральний пектин, роблячи консистенцію варення більш густий.
Інгредієнти: абрикоси – 28 кг; цукровий пісок – 13 кг; лимонний сік – 85 мл Приготування Перед тим, як приготувати сироп для абрикосового варення, самі фрукти слід розділити навпіл і відокремити кісточку від м'якоті. Сироп для варення являє собою суміш натурального фруктового соку з соком лимона і цукру, він не вимагає попередньої варіння, достатньо просто з'єднати всі складові разом в емальованій каструлі і залишити в теплі на 15 хвилин. Якщо маєте час, то сміливо залишайте абрикоси на всю ніч, в такому випадку вони випустять набагато більше соку і варення вийде більш рідким.
Після 15 хвилин, додайте посуд на середньому вогні і залиште варення варитися протягом 15 хвилин, періодично перемішуючи його, перешкоджаючи пригоранню фруктів. Коли поверхня варення почне пінитися, встановіть таймер на півгодини і трохи зменшіть жар. Піну з поверхні знімайте і варіть варення до тих пір, поки сироп не стане прозорим, а фрукти не розм'якшаться, але збережуть свою форму.
Рецепт абрикосового варення без кісточок в сиропі
Цей оригінальний варіант варення готується на основі свіжих абрикос і кураги, а сироп для нього вариться на основі білого вина і цитрусового соку. На виході виходить дуже благородна ласощі з багатим смаком і різноманітною текстурою.
Інгредієнти: абрикоси – 14 кг; курага – 345 г; цукор – 645 г; сік одного лайма; сік одного апельсина; цедра одного апельсина; стручки ванілі – 2 шт.; сухе біле вино – 420 мл Приготування Щоб зробити курагу м'якше, замочіть її у вині за добу до приготування. Підготуйте свіжі абрикоси, видаливши з фруктів кісточку і нарізавши скибочками. З'єднайте курагу з цукром, що залишився вином і цитрусовим соком, додайте стручки ванілі і шматочки вимоченої кураги. Тримайте варення на середньому вогні, періодично помішуючи і видаляючи з поверхні пінку. Коли абрикоси розм'якшаться, а сироп загустіє (приблизно через 20 хвилин), варення можна буде розливати по стерильної тарі і заготовлювати на зиму.
Абрикосове варення, залите сиропом
Секрет збереження форми кожній з половинок абрикосів криється в особливій технології приготування, в рамках якої фрукти закладають вже в вируючий сироп, а не варять все одночасно. В результаті ви отримаєте м'які, але цілі половинки фруктів в суміші з прозорим золотистим сиропом.
Інгредієнти: абрикоси – 540 г; вода – 715 мл; цукровий пісок – 210 г; лимонний сік – 25 мл Приготування Підготуйте фрукти, розділивши кожен з абрикос навпіл і, видаливши кісточку. З'єднайте інгредієнти, що залишилися разом в емальованому посуді. Залиште сироп на середньому вогні, чекаючи розчинення цукрових кристалів. Покладіть половинки абрикос в гарячий сироп, зменшіть жар і залиште все варитися протягом 50 хвилин при неактивному кипінні. По завершенні часу заготовте абрикосове варення в сиропі на зиму, розклавши його по стерильним ємкостей і відразу ж засукавши.