Не можна сказати, що плоди кизилу користуються особливою популярністю в раціоні більшості. Причиною цього, ймовірно, є те, що кизил не можна вживати у свіжому вигляді з-за характерного терпкого смаку та його в'яжучих властивостей. Нижче ми докладно розповімо про те, як варити варення з кизилу з кісточкою.
Варення з кизилу з кісточками – рецепт
Не видаляючи кісточки з кизилу, ви не тільки заощаджуєте значну кількість часу йде на підготовчих етапах, але і збагачуєте заготівлю більш вираженим ароматом.
Інгредієнти: кизил – 980 р; цукор – 14 кг; вода – 215 мл Приготування Перед тим, як приготувати варення з кизилу на зиму, підготуйте самі ягоди, видаливши з них плодоніжки і добре сполоснувши.
Поки вимитий кизил обсихає, приготуйте простий сироп, всипати кілограм цукру в киплячу воду і дочекавшись його розчинення. Занурте ягоди кизилу в цукровий сироп, після чого зменшіть жар і залиште кизил варитися приблизно на 20 хвилин. Зніміть ємність з ягодами з вогню і залиште на 8 годин. Після настоювання поверніть ємність з варенням назад на вогонь, всипте цукор, що залишився і відправте варення на середній вогонь на 20 хвилин. В процесі поверхня буде сильно пінитися і піну необхідно періодично знімати.
Готовий кизил в сиропі повинен зберігати свою форму, але залишатися м'яким. Варення розлийте в стерильні банки і швидко закатайте.
Як правильно зварити варення з кизилу?
Ягоди кизилу може бути і не знамениті своїм смаком, але гарантовано про їх користь знає практично кожен. Щоб зберегти максимум корисних властивостей плодів у заготовці, необхідно по можливості скоротити час термічної обробки, що ми вирішили зробити в цьому рецепті.
Інгредієнти: кизил – 980 р; цукор – 11 кг; вода – 440 мл Приготування Підготувавши ягоди кизилу, займіться приготуванням цукрового сиропу. Всипте кристали цукру в киплячу воду і дочекайтеся повного розчинення. Після того, як весь цукор розчиниться, залийте гарячим сиропом чистий кизил і залиште настоюватися на всю ніч.
Вранці стерилізуйте тару для консервації і прокип'ятіть варення протягом 10 хвилин. Розлийте заготовку по банкам і відразу ж закочуйте.
Варення з кизилу з апельсинами в мультиварці
Мультиварка як не можна краще підходить для тривалого томління інгредієнтів, тому якщо ви вирішили зварити варення, то обов'язково вдавайтеся до допомоги цього поширеного кулінарного гаджета.
Інгредієнти: кизил – 1 кг; апельсин - 2 шт.; цукор – 11 кг Приготування Перед тим, як приготувати варення з кизилу, засипте кизил цукром і залиште на всю ніч. Слідом за цукровими кристалами додайте до ягід і смужки апельсинової цедри. Перед початком варіння цедру можна видалити, а можна і залишити – вона зацукрувався і буде дуже смачною.
Перекладіть ягоди разом з утворився сиропом в чашу пристрою і залийте все соком пари апельсинів. Виставте режим «Гасіння» і залиште ягоди нудитися протягом півтора годин.
Тонкощі приготування варення з кизилу
Розібравши кілька рецептів, завершимо загальними тонкощами варіння заготовок з кизилу. Перед початком приготування обов'язково пробуйте ягоди, щоб визначити ступінь кислоти і, отже, відрегулювати підсумковий обсяг цукру.
Кизил містить пектин, а тому заготовки з нього желируются при тривалому вываривании, підливайте більше рідини, якщо хочете варення з рідким сиропом.
Пробуйте варити сироп з додаванням спецій, цитрусових і спиртного, щоб урізноманітнити смак кінцевої заготовки.