Вернуться назад Распечатать

Варення з кизилу

Варення з кизилу
Із запропонованих нижче рецептів ви дізнаєтеся всі тонкощі приготування варення з кизилу з кісточками і без них. Відомо, що кизилове варення здатне знижувати не занадто високу температуру тіла, володіє антибактеріальними і протизапальними властивостями. Його корисно вживати при простудних захворюваннях, анемії, а також для очищення організму від шлаків і токсинів.

Як приготувати на зиму варення з кизилу - рецепт з кісточками


Інгредієнти:

  • кизил з кісточками – 990 м;

  • вода – 220 мл;

  • цукровий пісок – 14 кг


  • Приготування
    Для приготування варення, як правило, використовують трохи недозрілий кизил яскраво-рубінового кольору. Плоди перед застосуванням позбавляють від хвостиків, промивають і обсушують. З склянки води і кілограма цукрового піску варимо цукровий сироп, помістивши компоненти в емальовану посудину, після чого опускаємо в солодку основу підготовлений кизил і після закипання при безперервному помішуванні варимо заготівлю двадцять хвилин. Знімаємо ємність з плити і залишаємо при кімнатних умовах вистоюватися протягом восьми годин.
    По закінченні часу всипаємо залишок цукру, даємо заготівлі знову закипіти, безперервно помішуючи і знімаючи піну, після чого знову варимо хвилин двадцять і знімаємо з вогню. Після охолодження розкладаємо готове варення з сухим стерильним баночках, укупориваем герметично і розташовуємо в комори на зберігання.

    Як правильно варити домашнє варення з кизилу на зиму - рецепт без кісточок


    Інгредієнти:

  • кизил з кісточками – 12 кг;

  • ванілін – 1 щіпка;

  • цукровий пісок – приблизно 1 кг.


  • Приготування
    Варення без кісточок готується не так швидко як за попереднім рецептом і зажадає від вас чимало часу та зусиль, але результат того вартий.
    Вимиті плоди кизилу поміщаємо в емальовану каструльку, заливаємо водою, щоб вона покрила вміст на півтора сантиметра, і ставимо ємність з заготівлею на плиту на середній вогонь. Після закипання проварюємо ягоди хвилин сорок, після чого відвар зливаємо, а кизил остуджуємо. Тепер перетираємо його через сито, відокремлюючи кісточки і отримуючи готове кизилове пюре в чистому вигляді. Процес цей досить трудомісткий і тривалий, тому запасаємося терпінням і приступаємо.
    Відміряє кількість отриманого пюре і змішуємо його з такою ж кількістю цукрового піску. Знову ставимо заготовку на плиту, даємо їй закипіти, і масу уварюють до зменшення в об'ємі на третину. Тепер додаємо ванілін, перемішуємо, розкладаємо ласощі по стерильним баночках , укупориваем і залишаємо для повільного остигання під ковдрою.