Варення з терну з кісточками – рецепт, який зажадає від вас терпіння і вправності, але за це ви будете винагороджені смачним і корисним ласощами. Розглянемо способи приготування тернового варення.
Варення з терну з кісточками на зиму
Перед тим, як приготувати варення з терну з кісточками, переконайтеся, що ягоди стиглі і придатні для вживання. Якісна ягода терну має темно-синю шкірку і злегка рожевого м'якоть всередині. Відібравши тільки стиглі плоди можна приступати до приготування.
Інгредієнти: ягоди терну – 890 м; цукор – 890 м; вода – 490 мл Приготування Промийте ягоди і залишити для просушування. Так як плоди терну мають щільну консистенцію, шкірку на них краще попередньо наколоти.
Для сиропу всипаємо цукор і вливаємо воду в емальований посуд, розміщуємо все на середньому вогні. Дочекавшись закипання варимо сироп близько 5 хвилин. Підготовлені ягоди терну опускаємо в сироп і даємо настоятися добу. Через добу виймаємо ягоди, а сироп проварюємо ще пару хвилин. Знову опускаємо терен у сироп і варимо протягом 15 хвилин, знімаючи пінку. Розливаємо варення в сухі, стерилізовані , гарячі банки, закатуємо залишаємо на зберігання.
Варення з терну з кісточками - класичний рецепт
Інгредієнти: ягоди терну – 12 кг; цукор – 14 кг; вода – 650 мл Приготування Стиглі ягоди терну, мають темно-синій колір шкірки, переберіть, промийте і обсушіть.
У воду поступово всипте цукор, розмішуючи його для усунення грудок. Киплячий сироп поваріть кілька хвилин, потім засипте в сироп ягоди, продовжуючи помішувати. Варимо ягоди протягом години, знімаючи накип і помішуючи.
Через годину відставляємо ягоди «відпочити» протягом всієї ночі. Після ставимо охолоджене варення поваритися на 15 хвилин. Прибираємо варення настоятися і охолодитися на 5 годин. Повторюємо всю процедуру заново.
Готове варення розподіляємо в стерилізованому тарі, закрити капроновими кришками після повного охолодження ягід. Такий спосіб приготування варення дозволить зберігати продукт в прохолодному приміщенні довгий час.
Варення з терну з кісточками - рецепт «П'ятихвилинка»
У рамках цієї технології варення готується швидко і просто, дозволяючи зберегти в ягодах всі корисні вітаміни та амінокислоти. Однак господаркам слід суворо дотримуватися рекомендацій по температурі і часу приготування.
Інгредієнти: ягоди терну – 2 кг; цукор – 24 кг; вода – 480 мл Приготування Готуємо ягоди: видаляючи застиглий сік, ретельно промиваємо в холодній воді, обсушуємо. У широку і глибоку каструлю викладаємо обсушені ягоди рівномірним шаром і пересипаємо цукром. Шар за шаром повторюємо процедуру, при цьому приділяючи увагу тому, щоб кожна ягідка стикалася з цукром. У підготовлені шари ягід додаємо воду і ставимо каструлю на слабкий жар. Після закипання ласощі, варимо його всього 5 хвилин, оскільки цього часу вистачить для того, щоб ягоди приготувалися без втрати вітамінних властивостей і не розварилися. Готове варення розкладіть у стерильну тару і закатайте. Охолоджене ласощі помістіть на зберігання в холод. У погребі таке варення може простояти аж до 5 років.
Варення з терну з кісточками можна також зробити в мультиварці . Пересипані цукром ягоди залишають на 7-10 годин, а потім готують варення в режимі «Гасіння» 20-25 хвилин.