Волзька оселедець, або як її ще називають залом, дещо відрізняється і по вигляду, і за смаком від своїх заморських аналогів. Отже, і при засолюванні потрібно підходити до цього виду риби індивідуально, підбираючи ідеальний варіант рецептури.
Пропонуємо декілька рекомендацій по переробці волзької оселедця й варіації її засолювання в домашніх умовах.
Як солити волзьку оселедець в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: волзька оселедець – 950-1100 г; сіль кам'яна не йодована – 90 г; цукровий пісок – 15 г; вода очищена – 985 мл; сушений чебрець , розмарин і тархун – по щіпці; горошки чорного перцю; лавровий лист – 1 шт. Приготування Приступаючи до засолюванні волзької оселедця, рибини миємо, розрізаємо вздовж черевця і позбавляє від нутрощів. Відрізаємо також голову і плавники, а саму тушку розрізаємо на три-чотири частини в залежності від початкового розміру.
Кип'ятимо очищену воду, розчиняємо в ній сіль та цукровий пісок, додаємо при цьому лавровий лист, горошини перцю і сушені трави і даємо отриманого розсолу настоятися і охолонути повністю. Тепер заливаємо їм скибки риби, укладені в емальований або скляний посуд, і залишаємо при кімнатних умовах на три дні. По закінченні часу волзька оселедець просолится і можна буде її куштувати.
Як солити волзьку оселедець шматочками?
Інгредієнти: волзька оселедець – 950-1100 г; червоні цибулини середнього розміру – 2 шт.; сіль кам'яна не йодована – 45 г; цукровий пісок – 60 г; оцет 9% – 80 мл; вода очищена – 385 мл; горошки чорного перцю – 15-20 шт.; гвоздика (бутони) – 2-3 шт.; лаврове листя – 3 шт. Приготування Даний рецепт передбачає засолку філе, отриманого шляхом патрання від нутрощів і очищення від кісток волзької оселедця. Отримане філе можна залишити цілком або розрізати на кілька частин. Укладаємо отримані скибки в емальований або скляний контейнер посудину, трохи подсаливая (як на смаження), притрушуючи зовсім трохи цукром, чергуючи з кільцями червоного цибулі. Залишаємо рибку з цибулею на деякий час, поки будемо готувати розсіл. Для цього ставимо на плиту налиту у кухлик або каструльку воду, всипаємо в неї цукровий пісок і сіль, додаємо горошини перцю, лаврові листочки, бутони гвоздики і кип'ятимо пряну воду протягом п'яти хвилин. На завершення вливаємо оцет, знімаємо розсіл з вогню і залишаємо до повного охолодження. Заливаємо постигла пряної рідиною оселедець з цибулею і відправляємо на полицю холодильника під кришкою на добу (не менше).
Даний варіант засолювання волзької оселедця хороший тим, що завдяки вмісту в розчині оцту знищуються можливі личинки паразитів, які в прісноводній рибі часті непрохані гості.
Як солити волзьку оселедець в домашніх умовах - рецепт з коріандром
Інгредієнти: волзька оселедець – 950 г; мелений коріандр – 15 г; мелений чорний перець; сіль кам'яна не йодована – 120 г; цукровий пісок – 120 г; оцет столовий або оцтова есенція; вода очищена – 985 мл; зерна коріандру; імбирний корінь; лаврове листя – 3 шт. Приготування В даному випадку волзьку оселедець потрошимо, позбавляє від голови, хвоста і плавників, моєму тушку ретельно і поділяємо вздовж на дві половини, витягуючи у процесі кістки. Тепер насипаємо в одну тарілочку велику не йодовану сіль, змішану з меленим коріандром
і меленим перцем, а в іншу цукровий пісок. Тепер потім старанно кожен кусень оселедця спочатку в пряну сіль, а потім у цукор і викладаємо в емальований лоток або каструлю. Залишаємо рибку маринуватися на дві години. За цей час закип'ятимо очищену воду зі спеціями, додавши в неї імбирний корінь, коріандр в горошок і лаврове листя. Знімаємо пряну рідина з вогню, додаємо оцтову есенцію за смаком і даємо суміші охолонути.
Промаринованную в солі і цукор оселедець перекладаємо в банку, заливаємо пряним відваром з оцтом і даємо постояти дві години. По закінченні часу рідину зливаємо, а оселедчик можемо пробувати.