Пропонуємо прості і доступні рецепти приготування консервів з оселедця в домашніх умовах. Серед них варіант заготовки в автоклаві і приготування неймовірно смачною пряної їжі на плиті.
Як зробити консерви з волзької оселедця в домашніх умовах?
Інгредієнти: оселедець волзька свіжа – 980 р; чай чорний – 3 ч. ложки; вода – 420 мл; олія соняшникова або оливкова рафінована – 120 мл; кам'яна сіль – 15 г; цукровий пісок -15 г; запашний перець (горошини) – 10-12 шт.; бутони гвоздики – 4-5 шт.; перець червоний гострий; коріандр (горошини); зерна гірчиці – 5 г; насіння кропу; лаврові листи – 5 шт. Приготування Зробити консерви з оселедця не так складно, як може здатися на перший погляд. Спочатку заварюємо чорний чай, заливши його в підходящої ємності підігрітою до кипіння водою і залишивши хвилин на п'ятнадцять-двадцять під кришкою настоюватися. Чистимо в цей час рибу. Позбавляємо її від голів, хвостів, плавників і нутрощів, добре вичищаємо чорну плівку всередині черевця і ретельно промиваємо. Тепер нарізаємо тушки поперек на фрагменти завтовшки 3-4 сантиметри і кладемо в сотейник або казан з товстим дном. Приправляємо оселедець сіллю, цукровим піском, кидаємо горошини запашного перцю, коріандру і гірчиці, додаємо насіння кропу, бутони гвоздики і червоний гострий перець. Вливаємо тепер олія рафінована і проціджений настій чаю. Якщо рідина прикриває скибочки риби не повністю, додаємо ще трохи води.
Маємо посудину з заготівлею на конфорки плити, даємо вмісту закипіти, зменшуємо температуру до самого мінімального і тушкуємо оселедець протягом двох з половиною годин. Тепер вимикаємо плиту, залишаємо рибу до повного охолодження, перекладаємо після цього в стерильну, суху скляну банку, прикриваємо кришкою і ставимо в холодильник для зберігання.
Домашні консерви з оселедця на зиму в олії в автоклаві
Інгредієнти: Розрахунок на три пів-літрові банки:
оселедець свіжа – 2 кг; чай чорний – 3 ч. ложки; вода – 420 мл; олія соняшникова або оливкова рафінована – скільки буде потрібно; кам'яна сіль – 20 г; цукровий пісок – 20 г; чорний перець (горошини) – 12 шт.; коріандр (горошини) – за смаком; невеликі лаврові листи – 6 шт. Приготування Свіжу оселедець також, як і в попередньому випадку чистимо, потрошимо і видаляємо голови, хвости і плавники. На дно кожної скляної баночки кладемо по лавровому листку по парі горошин перцю і коріандру. Тепер
укладаємо в скляні ємності скибочки риби, залишаючи зверху незаповнений простір висотою до двох сантиметрів, додаємо сіль, цукор, кидаємо ще по лавровому листку і по кілька горошин перцю і коріандру, заливаємо все олією, щоб вона тільки покрила вміст, і закатуємо заготовки кришками. Тепер встановлюємо банки в автоклав, заливаємо воду до рівня вмісту в них і нагріваємо до температурного показника на рівні 120 градусів. Стерилізуємо консерви протягом сорока хвилин. Після того як тиск нормалізується і консерви охолонуть, відкриваємо автоклав, дістаємо банки і визначаємо на зберігання.