Якщо вам пощастило стати володарем кошика зі свіжими лисичками, зібраними в екологічно чистому місці, і ви перебуваєте в активному пошуку відповідних рецептів заготівлі таких грибочків на зиму, то запропоновані нижче рецепти стануть для вас чудовим підмогою. З них ви довідаєтеся, як заморозити лисички на зиму, а також як засолити і замаринувати продукт в банках.
Заморожування лисичок на зиму
Заморожувати лисички слід в першу добу після збору. Більш тривале зберігання свіжих грибів без обробки не рекомендується. Щоб гриби не горчили, вибираємо для заготівлі тільки молоденькі і пружні екземпляри. Позбутися гіркоти допоможе і відварювання лисичок у воді протягом двадцяти хвилин.
Ретельно промиваємо свіжі або вже відварені лисички під проточною холодною водою і розстилаємо їх на рушник. Волога для заморозки нам зовсім ні до чого, тому даємо грибів ретельно обсохнути. Тепер розфасовуємо продукт за порційних пакетів або контейнерів для заморожування і відправляємо в морозильну камеру .
Засолювання лисичок на зиму в банках
Інгредієнти: свіжі лисички – 15 кг; часникові зубці – 10-15 шт.; кріп (парасольки) – 6 шт.; сіль кам'яна не йодована – 90 г; рослинна без аромату масло – скільки буде потрібно. Приготування Щоб заготовити на зиму солоні лисички, промиваємо свіжі молоді грибочки під проточною прохолодною водою, позбавляючись від піску і сміття, після чого заливаємо продукт окропом, і через хвилину зливаємо на друшляк. На дно кожної сухою стерильною банки кладемо по парасольки кропу, ошпареного окропом, і за кілька пластин часничку. Потім укладаємо лисички шарами, чергуючи з пластинами часнику і посипаючи сіллю. Притрушиваем часником і укладаємо парасольку кропу і поверх грибочків в банку, після чого поміщаємо зверху вантаж, яким може бути повна пластикова пляшка з водою відповідного розміру. Залишаємо лисички на двадцять чотири години в холодильнику, після чого прибираємо вантаж, доливаємо доверху прогріте до кипіння олія рослинна, прикриваємо ємності пластмасовими кришками і ставимо на полицю холодильника на зберігання.
Мариновані хрусткі гриби лисички - рецепт на зиму
Інгредієнти: свіжі лисички – 1 кг; вода фільтрована – 110 мл; цукровий пісок – 15 г; сіль кам'яна не йодована – 45 г; оцет 9% – 120 мл; зубці часникові – 2-4 шт.; листочки петрушки – за смаком; горошини духмяного перцю – 4 шт.; листя лаврове – 2 шт.; бутони гвоздики – 2 шт.; рослинна без аромату масло (за бажанням) – 140 мл Приготування Для маринування відбираємо невеликі, молоді та пружні примірники, позбавляє їх від сміття і ретельно промиваємо прохолодною водою. Після цього поміщаємо лисички в каструлю з водою і відварюємо протягом десяти хвилин. Щоб гриби вийшли хрусткими, відкидаємо їх на друшляк і споліскують крижаною водою.
Для маринаду змішуємо в каструлі фільтровану воду, сіль, цукровий пісок і оцет, прогріваємо суміш до кипіння і опускаємо в неї відварені і промиті лисички. Варимо вміст ємності протягом двадцяти хвилин, після чого додаємо лаврові листи, горошини перцю, бутони гвоздики і витримуємо на плиті ще хвилин п'ять. Якщо лисички опустилися на дно, а зверху утворився прозорий і тягучий маринад – заготівля готова. Тепер залишилося тільки розкласти грибочки по стерильним і сухим баночках, чергуючи з пластинами часнику і уклавши на дно кілька листочків петрушки і залити все маринадом з каструлі.
Зберігати заготовки краще в холодильнику або льосі, прикривши пластмасовими кришечками. Приблизно через місяць смак маринованих грибочків стане збалансованим і насиченим, і їх можна буде пробувати.