Борщ – найпопулярніше гаряче блюдо кожної російської сім'ї. Чим більше свіжих овочів використовує господиня для приготування цієї страви, тим смачніше і ароматні воно виходить. Тільки ось в холодний період року знайти такі продукти набагато складніше, тому нам з вами знадобляться заправки для борщу на зиму.
Бурякова заправка для борщу на зиму
Інгредієнти: білокачанна капуста – 1 качан; буряк середня – 1 кг; помідори стиглі – 900 г; цибуля біла ріпчаста – 755 г; морква середня – 15 кг; сіль дрібна – 30 г; цукор білий – 120 г; масло рослинне – 205 мл; оцет 6% – 205 мл Приготування Перед тим, як почати робити на зиму заправку для борщу, всі овочі добре промиваємо і подрібнюємо ножем: помідори – невеликими шматочками, цибулю – тоненькими півкільцями, а моркву і буряк шаткуємо на тертці. Тепер перекладаємо підготовлені продукти в каструлю, кидаємо всі спеції, сахарим і ставимо посуд на вогонь. Після закипання, нагрів зменшуємо, тушкуємо вміст 10 хвилин, а потім тонкою цівкою вводимо оцет. Варимо 15 хвилин, розкладаємо гарячу заготовку по стерильним банкам, закатуємо, закутуємо і остуджуємо.
Заправка для борщу на зиму без капусти
Інгредієнти: буряк – 990 м; часник – 5 р; вода питна – 205 мл; цукор білий – 45 г; кислота лимонна – 10 г; свіжа зелень – 190 г; спеції. Приготування Буряк ретельно промиваємо від бруду і відварюємо. Після охолодження очищаємо коренеплід і шаткуємо на тертці. Часник і свіжу зелень подрібнюємо блендером і розкладаємо підготовлені продукти по банках.
У закипілу воду кидаємо цукор, сіль, лимонку і проварюємо 3 хвилини, помішуючи. Розливаємо гарячий маринад по банках, накриваємо кришками і стерилізуємо 20 хвилин. Далі відразу ж закатуємо заправку для борщу без оцту, остуджуємо і прибираємо на зберігання в зиму в холодильник.
Томатна заправка для борщу на зиму
Інгредієнти: помідори стиглі – 505 г; кухонна сіль – 10 г; солодкий перець – 305 р. Приготування Помідори та солодкий перець промиваємо, обробляємо і перекручуємо через м'ясорубку. Отриману овочеву масу перелити в каструлю і доводимо на середньому вогні до закипання. Далі кидаємо ложку солі і проварюємо, помішуючи, хвилин 10 а потім розливаємо томатну заготовку по банкам і закатуємо.
Смачна заправка для борщу на зиму з квасолею
Інгредієнти: білокачанна капуста – 2 кг; квасоля – 210 г; помідори – 910 г; цибуля ріпчаста – 455 г; буряк – 950 г; морква – 460 м; червоний солодкий перець – 105 г; сіль – 55 г; цукор – 15 г; масло рослинне – 205 мл; оцет – 205 мл; лавровий лист і перець горошком – за бажанням. Приготування Квасоля заливаємо проточною водою і залишаємо на 8 годин. Всі овочі обробляємо, обполіскуємо, а потім моркву і буряк шаткуємо соломкою на крупній тертці і підрум'янюємо на рослинному маслечко. Капусту, цибулю, помідори і перець дрібно рубаємо ножем, присипаємо спеціями і добре розминаємо руками. Змішуємо всі разом в сковороді, додаємо квасоля, перемішуємо і тушкуємо близько 40 хвилин при слабкому кипінні. В кінці додаємо оцет, кип'ятимо, трохи охолоджуємо масу і розкладаємо по банках, закочуючи кришками.
Заморожена заправка для борщу на зиму
Інгредієнти: буряк велика – 3 кг; морква – 910 г; помідори – 910 г; перець солодкий болгарський – 910 г; цибуля ріпчаста білий – 990 м; свіжа зелень за бажанням. Приготування Овочі і свіжу зелень промиваємо, обсушуємо і нарізаємо довільно: соломкою або кубиками. Викладаємо в миску, ретельно перемішуємо і розкладаємо невеликими порціями в фасувальні поліетиленові пакети або пластикові контейнери. Заморожуємо заготовки і взимку просто кидаємо овочеву суміш в бульйон і варимо борщ, додавши лише капусту, картоплю і різні спеції.