Однією з цікавих закусок на вашому столі може стати баночка маринованого винограду, який можна заготовити на зиму. Така проста заготівля стане оригінальним доповненням сирного плато і м'ясних нарезкам.
Маринований виноград на зиму без стерилізації
Навіть без стерилізації такий виноград простоїть на полиці вашого холодильника близько двох місяців, завдяки оригінальному маринаду на основі білого вина. Кислота і спирт, що міститься у вині і винограді, виступлять у якості натуральних консервантів.
Інгредієнти: сухе біле вино – 740 мл; цукор – 65 г; ягоди винограду – 950 г; лимонна цедра – 1 ст. ложка. Приготування Перед початком приготування підготуйте посуд, в якій будуть маринуватися ягоди. Такий посуд повинна бути виготовлена з харчового пластику, скла, або покрита емаллю. Наповніть обрану посуд вином і всипте цукор. Перемішайте все до розчинення кристалів. Покладіть заздалегідь промиті ягоди в маринад і доповніть всі лимонною цедрою. Перелийте заготовку в ошпарені банки і закрийте ошпареними кришками.
Маринований виноград на зиму – рецепт
Цікавим гостем на вашому столі може стати цей пряний виноград, добре доповнює страви з м'яса. В основі маринаду ми вирішили використовувати яблучний оцет замість стандартного столового, оскільки він має більш м'який і багатогранним смаком.
Інгредієнти: червоний виноград – 480 м; яблучний оцет – 235 мл; вода – 55 мл; цукор – 145 г; паличка кориці; бутони гвоздики – 3-4 шт.; насіння гірчиці – 4-5 шт.; горошини перцю – 3 шт. Приготування Перед тим, як маринувати виноград на зиму, переконайтеся, що добре промили ягоди. Оскільки поверхня винограду багата дикими дріжджами, недостатня очистка призведе до того, що мариновані заготовки можуть вибухнути.
Підготувавши виноград, розподіліть його по добре вимитим і заздалегідь простерилизованным банкам. Відразу ж залийте вміст банок оцтовим маринадом. Останній готується так: в емальований посуд вливають оцет, додають воду і прянощі зі списку. Коли рідина закипить, її знімають з вогню і виливають у банки.
Обшпаривши кришки, тут же загорніть ними маринований виноград на зиму з гірчицею і прянощами.
Маринований виноград під оливки на зиму
Ягоди винограду схожі на оливки не тільки зовні, але і за смаком, зрозуміло, не в свіжому вигляді, а після проведення певного часу в маринаді, рецепт якого ми наведемо нижче.
Інгредієнти: виноград – 980 р; винний оцет – 480 мл; цукор – 15 г; часник – 3 зубки; сіль – 35 г; невелика гілочка розмарину; пластівці чилі – 1/2 ч. ложки. Приготування Ретельно промивши виноград і тару, в якій ви плануєте його заготовляти, прийміть за маринад. У сотейнику винний оцет змішайте зі склянкою води, цукром, розчавленими зубками часнику, сіллю, чилі і листочками розмарину. Коли маринад закипить, влийте його в банку, попередньо заповнену виноградом. Накрийте банки кришками і залиште на стерилізацію. Час останньої залежить від обраного способу стерилізації та обсягу самих банок.
Рецепт маринованого винограду з сіллю і прянощами на зиму
Інгредієнти: виноград – 11 кг; винний оцет – 420 мл; вода – 240 мл; сіль – 45 г; цукор – 340 г; чорний перець – 10 горошин; насіння гірчиці – 20 шт.; кумін – 1 ч. ложка; гвоздика – 15 бутонів; листя лавра – 8 шт.; палички кориці – 3 шт. Приготування Розкладіть вимитий виноград по чистим банкам. Зваріть маринад з інгредієнтів, представлених у списку. Залийте гарячим пряним маринадом вміст банок, а потім накрийте кришками і відправте все на стерилізацію, після чого відразу закатайте.