Вернуться назад Распечатать

Як готувати форшмак з оселедця - класичний рецепт

Як готувати форшмак з оселедця - класичний рецепт
Існує думка, що знають, як готувати форшмак з оселедця за класичним рецептом, тільки єврейські господині. Давайте доведемо черговий раз хибність цього припущення і приготуємо закуску, яка за своїм смаком затьмарить інші аналогічні за складом і манері приготування страви.
По своїй суті форшмак є свого роду оселедцевим паштетом і нараховує десятки варіацій. Ми сьогодні розглянемо класичне виконання цієї закуски, яке передбачає включення у свій склад яблук або моркви.

Як правильно приготувати форшмак з оселедця - класичний єврейський рецепт


Інгредієнти:

  • тушка слабосоленої оселедця – 1 шт.;

  • невелике яблуко антоновское – 05 шт.;

  • скибочки білого батона – 1-2 шт.;

  • яйця – 2 шт.;

  • цибуля ріпчаста – 100 г;

  • масло вершкове – 100 г;

  • молоко – 100 мл;

  • сіль – за смаком;

  • мелений чорний перець – за смаком.


  • Приготування
    Приступаючи до приготування форшмаку, ставимо варитися курячі яйця, витримуємо на вогні після закипання протягом десяти хвилин, а потім споліскують холодною водою і очищаємо. Поки варяться яйця, очищаємо оселедець, позбавляємо тушку від голови і нутрощів, промиваємо всередині черевця і відокремлюємо філе від кісток.
    Яблучко очищаємо від шкірки і серцевини, а ріпчаста цибуля від лушпиння. Скибочки білого батона замочуємо на кілька хвилин у молоці для розм'якшення. Всі підготовлені компоненти подрібнюємо у блендері або ж дуже дрібненько рубаємо ножем. Добре, якщо консистенція отриманої маси буде неоднорідна з домішкою цілих невеликих шматочків компонентів.
    На завершення додаємо в суміш м'яке вершкове масло, мелений перець за смаком сіль і перемішуємо. Готовий форшмак викладаємо в рибницю або будь-яке інше блюдо, прикрашаємо гілочками свіжої зелені і можемо подавати.

    Форшмак з оселедця - класичний рецепт з морквою


    Інгредієнти:

  • тушка слабосоленої оселедця – 1 шт.;

  • морква – 75 г;

  • яйце – 1 шт.;

  • масло вершкове – 100 г;

  • молоко – 100 мл;

  • сіль – за смаком;

  • мелений чорний перець – за смаком.


  • Приготування
    Першим ділом розбираємо тушку оселедця. Позбавляємо її від голови і нутрощів і відокремлюємо філе від кісток. У каструльці відварюємо моркву і яйце до повної готовності, а потім охолоджуємо і очищаємо. Поміщаємо філе оселедця, яйце і морква в чашу блендера і подрібнюємо до стану неоднорідного пюре. Потім додаємо заздалегідь розм'якшене вершкове масло, мелений чорний перчик і при необхідності за смаком сіль, перемішуємо і можемо подавати.

    Форшмак з оселедця - класичний рецепт по-одеськи


    Інгредієнти:

  • тушка слабосоленої оселедця – 1 шт.;

  • яблуко антоновское – 75 г;

  • цибулю-шалот – 75 г;

  • яйце – 1 шт.;

  • лимонний сік – 20 мл;

  • масло вершкове – 75 г;

  • імбир свіжий (за бажанням) – щіпка;

  • сіль – за смаком;

  • мелений чорний перець – за смаком.


  • Приготування
    Як і в двох попередніх рецептах для приготування форшмаку по-одеськи нам необхідно «добути» філе з оселедця. Для цього тушку очищаємо, відрізаємо голову, виймаємо нутрощі, розрізаємо вздовж спини і відокремлюємо
    Як готувати форшмак з оселедця - класичний рецепт
    філе, витягуючи всі кісточки. Також відварюємо до готовності яйце, опускаємо на хвилинку в крижану воду, очищаємо і поділяємо на білок і жовток. Очищаємо цибулю шалот і імбир, яблучко позбавляємо від шкірки і серцевини з насінням, розрізаємо на кілька частин і скроплюємо лимонним соком.
    З'єднуємо філе оселедця, цибулю шалот, яблуко, яєчний білок і за бажанням імбир, за допомогою блендера подрібнюємо, додаємо дуже м'яке (але не розтоплене) вершкове масло, мелений чорний перець, за смаком сіль і перемішуємо. Краще якщо закуска постоїть кілька годин у холодильнику, настоїться і загусне. Готовий форшмак накладаємо на скибочки хліба, притрушиваем яєчним жовтком і подаємо.