В прусській і скандинавських кухнях форшмак – гаряче блюдо (його запікають). Основа форшмаков – рубане м'ясо, м'ясні субпродукти або риба (оселедець, скумбрія та інші). До складу цих страв можуть включатися різні інгредієнти другого ряду: яйця, яблуко, гриби, цибуля, сметана, овочі, томатна паста.
Форшмак з оселедця – національне єврейське блюдо. Проживають в германо-скандинавських країнах євреї по-своєму переосмислили і видозмінили рецепт форшмаку з оселедця.
В результаті тепер дуже поширена традиція готувати холодний форшмак по-єврейськи, або інакше кажучи, по-одеськи згідно з цим рецептом рибу не запікають, а просто подрібнюють до стану фаршу, по суті - це оселедцевий паштет . Крім оселедця до складу цієї страви входять яйця, яблуко, цибулю, білий хліб і вершкове масло. Оселедець попередньо вимочують у молоці.
Холодний форшмак з оселедця – класичний рецепт єврейської кухні, завдяки міграції євреїв поширений тепер у багатьох країнах Старого і нового Світу. Оселедцевий форшмак особливо вирізняється на святковому столі.
Найсмачніший форшмак з оселедця по-єврейськи – простий рецепт
Інгредієнти: оселедець солона – 2 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт., часник – 2 зубчики; яблуко кисле зелене – 1-2 шт.; батон (білий хліб) – 3-4 скиби; молоко – 05 мл; яйце куряче – 2-3 шт.; масло вершкове – 50 г; лимон – 05 шт.; мелені спеції (перець чорний і духмяний, мускатний горіх тертий, коріандр, гвоздика, аніс); зелень і темні оливки для прикраси. Приготування Разделаем оселедець, знімемо шкіру, зрізаємо з боків філе і видалимо кісточки. Залежно від ступеня солоності замочимо філе в склянці молока на 2-4 години (його можна розрізати на 8 шматочків кожне). Вимочені в молоці шматочки оселедця промиємо холодною кип'яченою водою і відкинемо на друшляк. З скибок хліба зрізаємо шкірку і їх замочимо в останньому молоці на 4 хвилини. Злегка отожмем розмочені набряклі скибки.
Очистимо яблуко і цибулю наріжемо шматочками. Очищені зубчики часнику можна не розрізати, вони досить дрібні. Яйця відваримо круто і очистимо.
Всі підготовлені продукти, тобто, оселедець, яйця, розмочений хліб, цибулю, часник і яблуко пропускаємо через м'ясорубку або використовуємо сучасні девайси (блендер, комбайн). Додаємо розм'якшене вершкове масло, мелені спеції і сік лимона. Ретельно перемішуємо, якщо незадоволені консистенцією – підкоригуйте крохмалем. Готовий форшмак викладаємо на блюдо, прикрашаємо оливками, зеленню і дольками лимона. Форшмак можна просто їсти виделкою або ложкою, або намазувати на хліб. Чудова закуска під горілку, джин, аквавіт і біле столове вино.
Ніжний форшмак з скумбрії – альтернативний рецепт
Інгредієнти: скумбрія малосольна – 2 шт.; часник – 2 зубчики; яйце куряче – 2 шт.; вершки густі натуральні – 80 мл; лимон – 05 шт.; вино біле Мартіні – 30 мл; крохмаль кукурудзяний; мелені спеції (перець чорний і духмяний, мускатний горіх тертий, коріандр, гвоздика); зелень і світлі оливки для прикраси. Приготування Филируем скумбрію, видаляємо шкіру, нарізаємо невеликими шматочками. Можна вимочити скумбрію в молоці або холодній кип'яченій воді. Яйця зварює круто. Пропускаємо скумбрію, яйця і часник через м'ясорубку або комбайн. Змішуємо вино, сік лимона, вершки і трохи крохмалю, додаємо спеції. З'єднуємо цей соус з рибною масою. Перемішуємо. Викладаємо форшмак в сервірувальний посуд, прикрашаємо зеленню, часточками лимона, оливками. Подаємо з білим міцним вином, джином, горілкою, гіркими і ягідними настоянками.