Дивно, але те, що ми звикли називати форшмаком – холодна закуска з рубаною оселедця – спочатку було гарячою закускою, до складу якої могла входити не тільки оселедець (причому смажена), але й м'ясо, яке запікалося з картоплею і сметаною. З часом страва потрапила в єврейську кухню та так і закріпилася в свідомості мас, як рибна паста, традиційно сервирующаяся на хлібних тостах. Нижче ми розглянемо всі варіанти класичного рецепту форшмаку з оселедця, підготовлюваного з єврейської технології.
Класичний форшмак з оселедця по-єврейськи
Інгредієнти: велика оселедець; масло вершкове - 180 г; молоко - 40 мл; батон - 3 скибочки; оцет - 15 мл; ріпчаста цибуля - 90 р. Приготування Скибочки батона не першої свіжості розірвіть на шматочки і залийте молоком. Коли м'якуш вбере в себе вологу, хліб пропустіть через м'ясорубку і змішайте з оцтом. Обробити велику оселедець і видаліть кісточки, що залишилися з філе. Наріжте рибу на максимально дрібні шматочки. Вручну подрібніть цибулю і з'єднайте його з іншими складовими. Збийте суміш з маслом кімнатної температури, а потім охолодіть класичний форшмак перед тим, як намазувати на хлібний тост.
Форшмак з оселедця – класичний рецепт з морквою
Інгредієнти: філе оселедця - 380 г; батон - 3 скибочки; морква - 70 г; молоко - 210 мл; яйця - 3 шт.; ріпчаста цибуля - 110 р. Приготування Переконайтеся в тому, що в філе оселедця не залишилося кісточок, а потім пропустіть його через м'ясорубку. Аналогічним чином поступите і з морквою, попередньо відваривши її. Дрібно наріжте і ріпчасту цибулю, бажано вручну, оскільки пюрированный цибуля може зробити форшмак занадто рідким. Відваріть яйця і також подрібніть їх. Батон залийте молоком і залиште зм'якнути, після чого відіжміть надлишки вологи і додайте шматочки до оселедцевою суміші разом з яйцями. Ретельно перемішавши, приступайте до дегустації.
Форшмак з оселедця – класичний рецепт з картоплею
Якщо автентичний форшмак готується з додаванням хліба, то в цій варіації головною сполучною страви є крохмалисті картопляні бульби. За рахунок додавання картоплі, форшмак втрачає свою легкість, але стає більш ситним.
Інгредієнти: велика оселедець; картопля - 60 г; яблуко - 60 г; вершкове масло - 55 г; ріпчаста цибуля - 55 г; яйце - 1 шт. Приготування Перед тим, як приготувати класичний форшмак з оселедця, розділіть тушку на філе і вийміть з нього кісточки, потім подрібніть рибу. Відваріть картоплю і пюрируйте його. Натріть на дрібній тертці яблуко. Подрібніть цибулю. Відваріть яйце і також наріжте його максимально дрібними шматочками. З'єднайте всі підготовлені складові разом і збийте з розм'якшеним вершковим маслом.
Класичний форшмак з оселедця з плавленим сиром
Інгредієнти: велика оселедець; плавлений сир - 110 г; вершкове масло - 90 г; курячі яйця - 2 шт.; морква - 55 р. Приготування Спочатку очистіть і відваріть моркву, після чого помістіть її в чашу блендера разом з м'яким маслом, плавленим сиром і нарізаним філе оселедця. Туди ж відправте та зварені круто яйця. Збийте форшмак до пастоподібної консистенції і подавайте на тости з білого хліба.
Єврейський форшмак – класичний рецепт
Інгредієнти: велика оселедець; яблуко кисле - 55 г; цибуля ріпчаста - 90 г; батон - 3 шматочки; вершкове масло - 75 р. Приготування Відокремивши філе оселедця, подрібніть його разом кислим яблуком. Цибулю пропустіть через м'ясорубку разом з шматочками хліба. Змішайте всі складові разом, а потім збийте з м'яким вершковим маслом.