Кугель – єврейське блюдо. Це ні що інше як запіканка. Він буває овочевий, м'ясний, а буває і солодкий. Нижче читайте цікаві рецепти приготування цієї страви.
Картопляний кугель – рецепт
Інгредієнти: картопля – 1 кг; морква – 180 г; цибуля – 190 г; яйця курячі – 2 шт.; борошно – 2 ст. ложки; кріп подрібнений – 1 ст. ложка; сіль, перець. Приготування Для приготування овочевого кугеля цибулю, моркву і картоплю пропускаємо через тертку з великими зубцями або м'ясорубку. Злегка збиваємо виделкою яйця і заливаємо ними овочеву суміш. За смаком солимо, перчимо, додаємо борошно, додаємо подрібнений кріп і гарненько перемішуємо. Глибоку форму гарненько промазуємо маслом або будь-яким іншим жиром, викладаємо підготовлену суміш і розрівнюємо верх. При 160 градусах запікаємо, поки не з'явиться апетитна золотава скоринка. Як правило, на це йде близько 1 години. Готовий картопляний кугель ріжемо на шматочки і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Кугель з маци
Інгредієнти: маца – 8 шт.; сіль; яйця – 3 шт.; шкварки. Приготування Мацу кришимо, щоб вийшли шматочки середньої величини. Заливаємо їх окропом або бульйоном. Рідина повинна вбратися, а маца отпариться. Залишок рідини відціджуємо за допомогою друшляка. В отриману масу вбиваємо яйця, додаємо сіль, шкварки (чим їх більше, тим краще) і розмішуємо. Форму промазуємо маслом, виливаємо в неї суміш і при середній температурі випікаємо єврейський кугель в духовці хвилин 30.
Кугель з макаронами в мультиварці
Інгредієнти: розм'якшене вершкове масло – 6 ст. ложок; коричневий цукор – 05 склянки; подрібнені волоські горіхи – 05 склянки; мелена кориця – 1 ч. ложка; сіль – 1 ст. ложка; широка яєчна локшина – 450 г; сметана – 2 склянки; сир – 2 склянки; сир вершковий – 450 г; яйця – 2 шт.; жовтки – 2 шт.; цукор – 05 склянки; ванільний екстракт – 2 ч. ложки; родзинки – 1 склянку. Приготування Коричневий цукор, половину масла, корицю і горіхи
з'єднуємо та перетираємо. У велику каструлю вливаємо 4 літри води і доводимо до кипіння, додаємо сіль, локшину і варимо близько 5-6 хвилин. Воду зливаємо, а в локшину додаємо 2 столові ложки вершкового масла і залишаємо остигати, але при цьому не забуваємо періодично перемішувати. З'єднуємо сир, сметану, вершковий сир і перетираємо масу блендером або міксером до однорідного стану. Додаємо сирі жовтки, яйця, ванільний екстракт, цукор і продовжуємо збивати, поки маса не стане однорідною. З'єднуємо її з локшиною і перемішуємо. Поміщаємо масу в мультиварочную каструлю, змащену 1 столовою ложкою вершкового масла, зверху рівним шаром розподіляємо горіхову суміш. Випікаємо кугель з макаронами 60 хвилин у програмі «Випічка».