Якщо ви не знали з чого робиться маца, то нічого дивного вас не чекає – це простий хліб з пшеничного борошна і води, з невеликою кількістю масла і солі, який випікається при високих температурах. А ось рецепти того, що можна приготувати з маци, куди більш захоплюючі. Крім стандартних бутербродів, традиційний єврейських хліб годиться для створення гарячих основних страв, закусок і навіть десертів, саме їх приготування ми і вирішили присвятити цю статтю.
Лазанья з маци
Зрозуміло, ні про яке класичному блюді в наступному рецепті і не йдеться, швидше, ми приготуємо пиріг з маци з м'ясом, великою кількістю сиру та соусу, що, втім, не робить його гірше традиційної італійської страви.
Інгредієнти: соус болоньєзе - 750 мл; листи маци (великі) - 4 шт.; сир рікотта - 390 г; яйця - 2 шт.; тертий сир або суміш сирів. Приготування Страва готується дійсно вражаюче швидко. Встановивши духовку на підігрів до 180 градусів, покриваємо дно форми для страви невеликою кількістю болоньєзе (можна замінити звичайним томатним соусом), поверх кладемо перший лист маци і змащуємо його цим же соусом. Розтираємо рікотту або сир з яйцями і пучкою солі, викладаємо ще один лист маци і змащуємо його сирною сумішшю. Повторюємо шари, поки маца не підійде до кінця, в якості фінального шару – сирний соус, а поверх шар тертого сиру. 40 хвилин в духовці і експрес-лазанья готова.
Закусочний торт з маци
Інгредієнти: листи маци; сир - 340 г; вершковий сир - 340 г; молоко - 35 мл; свіжий огірок; слабосолона червона риба; часниковий зубчик; кріп. Приготування Збиваємо сир з молоком і сиром, додавши зелень і пюрированный часник. Змащуємо кремом листи маци, по черзі накладаючи на них скибочки огірка, то рибу. Готову закуску залишаємо в холодильнику на 2-3 години перед подачею.
Солодощі з маци - шоколадний торт
Інгредієнти: чорний шоколад - 590 г; розчинна кава - 8 г; збиті вершки - 450 г; цукрова пудра - 50 г; ароматизатор «мигдаль»; маца - 9 листів; нарізані мигдальні горіхи. Приготування До збитим вершкам додаємо мигдальне отдушку і цукрову пудру, після чого збиваємо їх ще раз. Половину вершків обережно з'єднуємо з половиною суміші з розтопленого шоколаду і кави. Залишилися шоколадом покриваємо поверхню кожного з листів маци. Починаємо чергувати шари білого і шоколадного крему, по черзі викладаючи їх на аркуші маци. Шоколадний крем додатково посипаємо дрібно нарізаним мигдалем. Укладаємо хлібні пласти один на одного і прикрашаємо торт з маци без випічки на свій розсуд.