Почати вивчення рецептів ароматного східного блюда, варто із з'ясування того, що воно власне з себе представляє. Отже, слово «чікен» ніяких труднощів не викликає: курка, вона і є курка, як ти її не обзови. З «масала» буде складніше, адже на наших теренах ця річ далеко не найпоширеніша. Масала називають суміш з безлічі спецій, яка служить основою для багатьох індійських страв. Таку суміш можна придбати вже готової, в місцевих тематичних індійських крамницях, а можна приготувати і самим.
Chicken tikka masala червоний чилі - 1/4 стручка; часник - 1 зубчик; корінь імбиру - 15 г; рослинне масло - 1 ст. ложка; паприка - 1 щіпка; суміш гарам масала - 1/2 ст. ложки; томатна паста - 1 ст. ложка; коріандр - 3-4 гілочки; куряче філе - 400 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; болгарський перець - 1 шт.; кориця - 1 щіпка; мелений коріандр - 1 щіпка; куркума - 1 щіпка; помідори - 400 р; натуральний йогурт - 100 мл; вершки - 50 мл Приготування Перед приготуванням варто зауважити, що маринад слід приготувати за добу до вживання.
Перець чилі, часник і імбир збиваємо в блендері з рослинним маслом. Додаємо до овочів паприку, гарам-масала, томатну пасту і коріандр. Ретельно збиваємо все ще раз. Даємо суміші постояти хоча б добу, а потім обвалюємо в ній шматочки курки і залишаємо в холодильнику на ніч.
На наступний день на невеликій кількості рослинного масла пасеруємо цибулю, перець та інші спеції. Тримаємо все на вогні близько 10 хвилин, а потім додаємо нарізаний помідор і натуральний йогурт. Тепер додаємо шматочки курки і тримаємо на вогні ще 15-20 хвилин. Готову страву заправляємо вершками і прикрашаємо листям коріандру. Подаємо з овочевим салатом і відварним рисом .
Ароматна чікен масала
Інгредієнти: часник - 6 зубчиків; тертий корінь імбиру - 4 ч. ложки; гарам масала - 2 ч. ложки; куркума - 4 ч. ложки; коріандр - 2 ч. ложки; кмин - 2 ч. ложки; натуральний йогурт - 1 1/2 ст.; кардамон - 6 стручків (подрібнених); сіль - 1 ст. ложка; куряче філе - 1 кг; рослинне масло - 3 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 1 шт.; томатна паста - 1 /4 ст.; сушений чилі - 2 шт.; помідори - 5 шт.; петрушка - 3/4 ст. Приготування У невеликій мисці змішуємо часник, імбир, куркуму, гарам масала, коріандр і кмин. В іншій мисці з'єднуємо йогурт, сіль і половину суміші спецій з маленької миски, кладемо в готовий маринад шматочки курячого філе і ретельно перемішуємо, щоб шматочки курки вкрилися рівномірним шаром суміші. Даємо м'яса промаринуватися близько 4-6 годин.
Наливаємо олію в товстостінну жаровню, додаємо цибулю, томатну пасту, кардамон і сушений чилі. Смажимо пряну суміш, постійно помішуючи, до тих пір, поки паста не почне темніти. Половину суміші спецій також засипаємо в жаровню і обсмажуємо ще 4 хвилини. Додаємо очищені від шкірки і злегка розім'яті томати, тримаємо суміш на вогні ще 8-10 хвилин, до тих пір, поки соус не почне густіти. Тепер в томатну основу можна додавати вершки і петрушку, і залишати тушкуватися на 30-40 хвилин.
Курку, яка вже досить промаринувалася в соусі, тримаємо під грилем близько 10 хвилин, потім при необхідності додатково нарізаємо і відправляємо в вершковий соус. Даємо курці протушкувати хвилин 8-10
а потім подаємо поверх відвареного рису басматі.
Рис є не обов'язковим доповненням до цієї страви, любителі гострого можуть замінити гарнір традиційними коржами чапаті . Для їх приготування необхідно змішати 2 склянки борошна з половиною склянки теплої води і сіллю. Далі потрібно розім'яти туге тісто, дати йому відпочити з півгодини, а потім розкачати і смажити коржі на вершковому маслі.