Відомо, що варіантів приготування плову існує величезна безліч, і кожен з його ароматних і ситних різновидів має свої особливості приготування. У цій статті ми хотіли поділитися з вами рецептами індійського плову біріані, готувати який не складніше ніж вже звична нам узбецька різновид цієї страви.
Класичний плов біріані
Відтворити оригінальну рецептуру індійського страви не так-то й просто в наших умовах, однак максимально наближений варіант цілком під силу і по кишені практично будь господині.
Традиційний біріані готується з місцевою індійської приправою гарам-масала, яку ми також навчимося робити власноруч.
Інгредієнти: Для плову:
рис басматі - 1 ст.; куряче м'ясо (червоне) - 400 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; натуральний йогурт - 75 мл; вершкове масло - 2 ст. ложки; корінь імбиру (свіжий, тертий) - 1/2 ч. ложки; куркума мелена - 1/2 ч. ложки; перець чилі - 1 /2 ч. ложки; зіра - 1/2 ч. ложки; гвоздика - 2 бутона; сіль, перець - за смаком; сушена м'ята - 3-4 листочка; лимонний сік - за смаком; часник - 2 зубчики; свіжа кінза. Для гарам-масала:
насіння коріандру - 2 ст. ложки; насіння кмину - 1 /2 ст. ложки; чорний перець в зернах - 1/2 ст. ложки; сушений імбир - 1/2 ст. ложки; кардамон - 1/2 ст. ложки; гвоздика - 2 бутона; кориця - щіпка; лавровий лист - 3-4 шт. Приготування Почнемо приготування з суміші спецій гарам-масала, для неї необхідно прожарити всі спеції на сковороді, крім імбиру, очистити насіння кардамону від плівок і подрібнити ароматну суміш з допомогою блендера, або в ступці.
Тепер можна перейти до самого біріані. Цибулю нарізаємо півкільцями, куряче м'ясо очистити від жиру і плівок і ріжемо великими шматками. Додаємо до курки тертий імбир і часник, трохи меленого чилі, сушену м'яту, половину гарам-масала і кінзу за смаком. Спеції повинні покрити кожен шматочок м'яса, після чого його можна залити натуральним йогуртом. Останніми в маринад йдуть лимонний сік і куркума. Курка повинна промаринуватися близько півгодини.
Після закінчення часу нарізану цибулю обсмажуємо на рослинній олії до рум'янцю.
Ставимо на вогонь каструлю з двома склянками води, солимо і доводимо до кипіння. В марлевий мішечок кладемо пару лаврових листочків, перець, зіру і гвоздику. Варимо рис разом зі спеціями близько 4-5 хвилин.
Обсмажуємо курку на вершковому маслі, викладаємо поверх рису разом з кільцями цибулі. Засипаємо рис залишилася гарам-масала і заливаємо водою приблизно наполовину. Накриваємо казан з рисом і куркою рушником, а потім і кришкою. Як тільки вода в казані закипить (через 7-10 хвилин), вогонь потрібно зменшити і залишити плов готуватися ще 20-25 хвилин.
Подається біріані з холодним йогуртом або свіжими овочами.
Простий варіант біріані з куркою
Якщо ви готові відступити від традицій приготування плову, то спробуйте приготувати біріані по цьому простому рецептом до сьогоднішнього вечері.
Інгредієнти: рис басматі - 300 г; вершкове масло - 25 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; лавровий лист - 1 шт.; кардамон - 3 зернятка; куркума - 1 ст. ложка; куряче філе - 2-3 шт.; паста каррі - 4 ст. ложки; родзинки - 85 м; курячий бульйон - 850 мл; коріандр і пластівці мигдалю для сервірування. Приготування Рис замочуємо в теплій воді, а потім промиваємо прохолодною. Масло розтоплюємо і обсмажуємо на ньому півкільця цибулі з лавровим листом і іншими спеціями близько 10 хвилин. Посипаємо цибулю куркумою і додаємо нарізану курку і пасту каррі. Тримаємо все на вогні до появи аромату.
Рис в жаровні змішуємо з родзинками і заливаємо курячим бульйоном. Накриваємо жаровню кришкою, доводимо рідина всередині до сильного кипіння, а потім зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо ще 5 хвилин. Даємо рису відпочити під кришкою 10 хвилин, перемішуємо з нарізаним коріандром і подаємо з куркою і пластівцями мигдалю.