Вельми оригінальний смак традиційного іранського страви дхансак знайшов небачену популярність в Індії, від чого історична батьківщина страви була успішно забута.
Дхансак поєднує в собі як гострі, так і солодкі смакові нотки, а в рецептах з цієї статті ми доповнимо страва солодкуватим м'ясом креветок.
Простий і смачний дхансак з креветками
Інгредієнти: Для заправки каррі:
ріпчасту цибуля - 1 шт.; часник - 4 зубчики; томати - 3 шт.; куркума - 1 ч. ложка; гарам-масала - 1 ч. ложка; кардамон - 4 шт.; рослинна олія - 4 ст. ложки; вода - 1 ст.; сіль - за смаком. Для дхансака:
королівські креветки - 16 шт.; червона сочевиця - 1 ст.; цибуля ріпчаста - 1/4 шт.; мелений каррі - 2 ч. ложки; мелений чилі - 1 ч. ложка; кайенский перець - 2 шт.; часник - 1 зубчик; рослинне масло - 5 ст. ложок; ананасовий сік - 1/4 ст.; свіжий коріандр; гарам-масала - 1 ч. ложка; сік 1 лимона. Приготування Почнемо з заправки: цибулю нарізаємо великими півкільцями, томати бланшируем й ріжемо на четвертинки. Кладемо овочі на сковороду з олією і часником і смажимо до тих пір, поки цибуля не стане м'яким, а томати не почнуть перетворюватися в пюре. Тепер додаємо в сковороду половину води, тушкуємо 5 хвилин, виливаємо решту воду і додаємо спеції. Гарненько перемішуємо, тушкуємо ще хвилин 5 і пюрируем все за допомогою блендера.
Тепер наповнюємо каструлю водою і засипаємо туди сочевицю. Тушкуємо сочевицю близько 30-40 хвилин до м'якості, після чого даємо стекти.
З каррі і порошку чилі робимо пасту, розбавляючи прянощі лимонним соком. Поросяти, ягняти цибулю обсмажуємо разом з кайенским перцем, додаємо пасту чилі, перемішуємо і смажимо близько 30 секунд. Кладемо на сковороду креветки і продовжуємо приготування до тих пір, поки вони не стануть рожевими. Додаємо половину приготовленої раніше заправки, тушкуємо 5 хвилин і заливаємо ананасовий сік. Кладемо сочевицю. Тушкуємо дхансак 5 хвилин, додаємо заправку при потребі, так, щоб готове блюдо вийшло густим і ароматним. В кінці присмачую блюдо часником, свіжим коріандром і кайенским перцем, додаємо трохи лимонного соку і даємо відпочити. Подаємо блюдо з рисом, або прісними коржами.
Дхансак з зеленим чилі і корицею
Інгредієнти: червона сочевиця 300 г; рослинне масло - 2 ст. ложки; кардамон - 6 насіння; гірчичні зерна - 3 ч. ложки; пудра чилі - 2 ч. ложки; куркума - 2 ч. ложки; мелена кориця - 2 ч. ложки; ріпчаста цибуля - 2 шт.; корінь імбиру (тертий) - 1 ч. ложка; часник - 4 зубчики; зелений чилі - 3 шт.; креветки - 700 г; ананас - 1 шт.; помідори - 8 шт.; свіжий коріандр; сіль, перець - за смаком. Приготування Сочевицю засипаємо в каструлю з водою, приправляємо сіллю і перцем і ставимо на вогонь. Доводимо рідина в каструлі до кипіння, а потім зменшуємо вогонь і варимо сочевицю до м'якості близько 20 хвилин.
Поки сочевиця вариться, на сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому всі сухі спеції близько 2 хвилин. Як тільки спеції змінять колір,
додаємо до них нарізану ріпчасту цибулю, часник і імбир. Смажимо ароматну суміш ще 5 хвилин.
Очищені обсмажуємо креветки в спеціях до зміни кольору. Слідом за креветками в сковороду відправляються скибочки ананаса, сочевиця і трохи теплої води, щоб суміш не була занадто густою і щільною. Тушкуємо дхансак 5 хвилин, солимо, перчимо і присмачую свіжим коріандром.
Готову страву можна їсти разом з тостом, обертати пітою або традиційними індійськими коржами чапаті . Перед подачею дхансак повинен трохи настоятися, а освіжити смаки страви допоможе невелику кількість лимонного соку.