Смажені коржики пурі є частиною традиційно індійського сніданку або легкого вечері. Плоский хліб роздувається при обсмажуванні в маслі, а порожнина служить для закладання в неї начинки. Коржики не тільки є традиційною частиною вегетаріанського столу, але і мають ритуальне значення, так як їх приносять в якості дарів індійським богам.
Подають пурі самостійно, або з каррі, або бахаджи. Рецепт останнього ми розглянемо детальніше.
Рецепт Пурі
Індійські коржики пурі готуються з простої пшеничного борошна, невеликої кількості солі та води. Також у тісто можна додати краплю олії.
Зверніть увагу, що перед обсмажуванням коржі масло необхідно добре розігріти, щоб тісто ввібрало зайвий жир і не стало клеклим.
Інгредієнти: пшеничне борошно - 1 ст.; сіль - 1/4 ч. ложки; вода - 1/2 ст.; рослинне масло. Приготування Пшеничне борошно просіваємо в миску гіркою і змішуємо з сіллю. Акуратно замішуємо тісто, поступово додаючи в нього гарячу воду. У підсумку отримуємо досить щільний клубок, який необхідно вимішувати 5-7 хвилин. Тепер основу для пурі можна обгорнути клейонкою і залишити в холодильнику на 30-35 хвилин, щоб клейковина борошна розбухла, і тісто стало м'яким і еластичним.
Готове тісто можна розділити на кульки приблизно однакового розміру, а можна скачати ковбаску і нарізати її порціями. Тепер порції тіста розкачуємо в тоненькі коржі і обсмажуємо у великій кількості олії з обох боків до золотистого кольору. У процесі приготування пурі раздуются і стануть схожі на золотисті кульки.
Готові пурі викладаємо на серветку, щоб позбутися від надлишків жиру, а потім подаємо до столу замість звичного хліба, чи їмо окремо, з чатні , або запиваючи молоком або чаєм.
Пурі бхаджі
Бхаджі - це традиційне індійське блюдо, яке подається до столу виключно з коржиками пурі. Зазвичай бхаджі являє собою жарке з різноманітних овочів, але найбільш популярні варіанти готуються з цибулі, томатів, або картоплі. Рецептом останньої різновиди індійського страви ми з радістю поділимося з вами.
Інгредієнти: картопля - 4 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; зелений чилі - 1 шт.; насіння гірчиці - 1 ч. ложка; кумін - 1 ч. ложка; вода - 3/4 ст.; асафетіда - щіпка; куркума - 1 /2 ч. ложки; подрібнений коріандр - 3/4 ст.; чорний маш - 1 1/2 ч. ложки; імбир (тертий) - 1 ч. ложка; листя каррі - 12-15 шт.; рослинне масло - 2-3 ст. ложки; сіль - за смаком; коржі пурі. Приготування Картоплю миємо й варимо в мундирах. М'які бульби очищаємо від шкірки і нарізаємо. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому кумін, гірчицю і чорний маш до тих пір, поки маш не почне темніти.
Ріпчасту цибулю подрібнюємо і закладаємо в сковороду зі спеціями, обсмажуємо до м'якості і додаємо тертий корінь імбиру і чилі.
Обсмажуємо вміст сковороди ще 1 хвилину, додаємо листя каррі, куркуму і асафетиду. Останнім у сковороду йде нарізану картоплю і подрібнений коріандр. Заливаємо вміст сковороди водою і солимо. Тушкуємо під кришкою 5-6 хвилин на маленькому вогні. Готовий бхаджі не повинен бути сухим, в ньому повинна залишатися волога.
Тепер страву можна посипати залишками подрібненого коріандру, приправити сіллю і перцем за смаком і подавати до столу з рум'яною коржем пурі, відварним рисом і невеликою кількістю каррі з йогуртом. Блюдо їдять не церемонячись, прямо голими руками, защипивая потрібні інгредієнти коржем і відправляючи прямо в рот.
Спробуйте, вам неодмінно сподобається поєднувати хліб пурі з безліччю страв.