Відома з незапам'ятних доарийских часів в Індії і поширена до теперішнього часу в усьому світі приправа каррі дуже корисна для організму людини. Додавання до цієї суміші в різні страви надає їм характерний колір, смак і аромат.
Одне з класичних страв - курка каррі з вершками, рецепт його приготування нескладний. Вершки чудово поєднуються з каррі і курячим філе в такому з'єднанні страва виходить особливо ніжним.
Така їжа хороша для повсякденного меню і для сімейних обідів у вихідні дні.
Розповімо, як приготувати куряче каррі з вершками. Вершки (обов'язково молочні і натуральні, а не рослинні замінники) краще вибрати середньої або високої жирності. Не обов'язково купувати цілу курку, для цього рецепта більше всього підійде філе без шкіри з грудки і/або стегон курки. Готову приправу каррі можна купити без проблем вже фасовану або її при вас розфасує продавець у спеціалізованій крамниці спецій, враховуючи тип каррі та індивідуальні переваги в домінуванні тих чи інших смаків.
Куряче каррі з вершками
Інгредієнти: куряче філе - близько 600 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; вершки молочні натуральні - близько 150 мл; суха суміш каррі - 1-3 ст. ложки; масло рослинне (а краще топлене вершкове або курячий жир); часник - 2-3 зубчики; лимон; ароматна зелень свіжа різна, але без кропу. Приготування Куряче філе наріжемо поперек волокон шматочками середнього розміру, зручними для їжі, і викладемо в миску. Засиплемо м'ясо сумішшю каррі і збризніть соком лимона. Перемішаємо і дамо хвилин на 20-40 - нехай злегка промаринується. В процесі маринування відбувається ферментування основного продукту, в результаті його структура, деяким чином, змінюється (чого ми, власне, і добиваємося).
До того моменту, коли, на вашу думку, куряче м'ясо добре просочилося в достатній мірі, вже нарізаний чверть кільцями очищений ріпчасту цибулю.
Сковороду краще використовувати товстостінну чавунну, сталеву або, або з керамічним покриттям (тефлонове покриття виділяє шкідливим речовини в таку, що готується їжу).
Добре розігріваємо в глибокій сковороді жир або масло й обсмажуємо цибулю до появи легкого золотистого відтінку, після чого додаємо курку. Обсмажуємо все разом на середньому вогні, перевертаючи лопаткою, до зміни кольору м'яса. Зменшуємо подачу вогню і тушкуємо протягом 20 хвилин. Якщо необхідно, можна додавати води або томатного соку (або розвести томат-пасту з водою).
Тепер вливаємо вершки і зменшуємо вогонь до самого слабкого. Перемішуючи, протушиваем ще протягом 3-8 хвилин, не доводячи до кипіння. В якості гарніру використовуємо рис. Викладаємо на тарілку порцію рису, поряд - м'ясо і поливаємо соусом. Присипаємо мелкорубленними часником і зеленню.
Курка каррі у вершковому соусі
Інгредієнти: курячі стегенця невеликі (стегна і гомілки зі шкірою) - 3-4 шт.; каррі (суха суміш) - 2 ст. ложки; вершки молочні натуральні середньої або високої жирності - 200 мл; паприка солодка - 1 ст. ложка; часник - 2-3 зубчики; масло вершкове натуральне топлене - близько 50 м; зелень різна свіжа. Приготування Стегенця рубаємо або розрізаємо на більш дрібні частини (відрізаємо гомілка, стегно разрубаем на 2-3 шматка). Викладаємо шматки курки на деко або у форму і запікаємо в духовій шафі до готовності.
Вершковий соус готуємо окремо. Розтоплюємо масло, додаємо вершки, паприку, каррі і прогріваємо все на слабкому вогні протягом 3 хвилин. Трохи охолоджуємо соус і додаємо в нього продавлений часник. Подаємо запечену курку з рисом і поливаємо соусом безпосередньо перед їжею. Присипаємо рубаною зеленню.