Вернуться назад Распечатать

Сир панір в домашніх умовах

Сир панір в домашніх умовах
Сир панір - традиційний індійський вегетаріанський сир, який готується без застосування сичужного ферменту. Такий сир легко готується в домашніх умовах буквально за 30 хвилин, після чого його можна застосовувати в кулінарії обсмажуючи, гасячи в соусі або використовуючи в якості начинки для випічки. Про те, як приготувати сир панір в домашніх умовах, читайте далі.

Домашній сир панір


Інгредієнти:

  • коров'яче молоко - 4 л;

  • лимонний сік - 1/4 ст.


  • Приготування
    Спершу необхідно підігріти молоко. Краще використовувати для цієї процедури каструльку з антипригарним покриттям, або ж безперервно перемішувати молоко в процесі підігріву, щоб воно не пригоріло до дна посуду. Як тільки молоко почне закипати, вливаємо лимонний сік і перемішуємо все знову. Після додавання кислоти, білок молока повинен почати згортатися і відокремляться від сироватки. Якщо цього не сталося - додайте ще трохи молока і збільшіть жар.
    Утворився на поверхні сироватки домашній сир , зливаємо в друшляк, покритий двома шарами марлі і злегка промиваємо прохолодною водою, щоб позбавиться від різкого лимонного присмаку. Ваш сир готовий! Його можна подавати до столу відразу ж, як свіжу рікотту, а можна гарненько вичавити в марлевому мішку і поставити під прес в холодильник хвилин на 20 а потім використовувати в приготуванні класичних індійських рецептів, начебто сааг панір.

    Рецепт домашнього сиру панір c травами


    Інгредієнти:

  • молоко - 2 л;

  • домашній йогурт - 200 мл;

  • свіжий коріандр - 15 г;

  • гострий перець - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Наливаємо молоко в емальовану каструлю і ставимо на вогонь.
    Сир панір в домашніх умовах
    Додаємо в нього подрібнений коріандр і перець чилі (без насіння). Варимо молоко, безперервно помішуючи, до закипання, а потім зменшуємо жар і вливаємо домашній йогурт. У даному рецепті йогурт є носієм тієї кислоти, яка необхідна для згортання молочного білка, але в разі, якщо домашнього йогурту під рукою не виявилося, його можна замінити 2 столовими ложками лимонного соку.
    Як тільки сир відокремився від сироватки, зливаємо його в застелений марлею друшляк і віджимаємо від надлишків сироватки. Готовий сир трамбуем в коло або прямокутник, обертаємо кухонним рушником і ставимо під прес в холодильник години на 2. Після закінчення часу пряний домашній панір, можна нарізати кубиками і подавати до столу, або використовувати як один з інгредієнтів для приготування індійських страв.