Сир панір - традиційний індійський вегетаріанський сир, який готується без застосування сичужного ферменту. Такий сир легко готується в домашніх умовах буквально за 30 хвилин, після чого його можна застосовувати в кулінарії обсмажуючи, гасячи в соусі або використовуючи в якості начинки для випічки. Про те, як приготувати сир панір в домашніх умовах, читайте далі.
Домашній сир панір
Інгредієнти: коров'яче молоко - 4 л; лимонний сік - 1/4 ст. Приготування Спершу необхідно підігріти молоко. Краще використовувати для цієї процедури каструльку з антипригарним покриттям, або ж безперервно перемішувати молоко в процесі підігріву, щоб воно не пригоріло до дна посуду. Як тільки молоко почне закипати, вливаємо лимонний сік і перемішуємо все знову. Після додавання кислоти, білок молока повинен почати згортатися і відокремляться від сироватки. Якщо цього не сталося - додайте ще трохи молока і збільшіть жар.
Утворився на поверхні сироватки домашній сир , зливаємо в друшляк, покритий двома шарами марлі і злегка промиваємо прохолодною водою, щоб позбавиться від різкого лимонного присмаку. Ваш сир готовий! Його можна подавати до столу відразу ж, як свіжу рікотту, а можна гарненько вичавити в марлевому мішку і поставити під прес в холодильник хвилин на 20 а потім використовувати в приготуванні класичних індійських рецептів, начебто сааг панір.
Рецепт домашнього сиру панір c травами
Інгредієнти: молоко - 2 л; домашній йогурт - 200 мл; свіжий коріандр - 15 г; гострий перець - 1 ст. ложка. Приготування Наливаємо молоко в емальовану каструлю і ставимо на вогонь.
Додаємо в нього подрібнений коріандр і перець чилі (без насіння). Варимо молоко, безперервно помішуючи, до закипання, а потім зменшуємо жар і вливаємо домашній йогурт. У даному рецепті йогурт є носієм тієї кислоти, яка необхідна для згортання молочного білка, але в разі, якщо домашнього йогурту під рукою не виявилося, його можна замінити 2 столовими ложками лимонного соку.
Як тільки сир відокремився від сироватки, зливаємо його в застелений марлею друшляк і віджимаємо від надлишків сироватки. Готовий сир трамбуем в коло або прямокутник, обертаємо кухонним рушником і ставимо під прес в холодильник години на 2. Після закінчення часу пряний домашній панір, можна нарізати кубиками і подавати до столу, або використовувати як один з інгредієнтів для приготування індійських страв.