Форшмак з оселедця - вельми популярна закуска, в яку крім оселедця входять деякі інші продукти (цибуля, курячі яйця, сметана, картопля, яблука та ін). Правильно приготовлений оселедцевий форшмак - цілком відповідне блюдо для святкового столу, їм можна, наприклад, намазати на бутерброди. Як приготувати форшмак? З оселедця найкраще підійде жирна малосольна рибка хорошого засолу, не пересолена і, зрозуміло, інші продукти повинні бути свіжими.
Класичний рецепт
Отже, готуємо форшмак з оселедця класичний, по-єврейськи.
Інгредієнти: 2 оселедця (малосольні або солоні); 1 стакан молока; 1 склянку кип'яченої води; 1-2 цибулини; 1-2 кислих (краще зеленого) яблука; 2-5 товстих скибок білого батона; 50 г натурального вершкового масла; 1 чайна ложка цукру; сік лимона; перець чорний мелений; зелень петрушки і кропу. Приготування: Як правильно приготувати форшмак? Спочатку оселедчик випотрошим, промиємо і разделаем на філе. Вимочим це філе в молоці протягом 2-4-х годин. З скибочок хліба зрізаємо шкірку. Замочимо хлібний м'якуш кип'яченою водою. Яблуко очистимо й наріжемо на шматочки. Філе оселедця наріжемо шматочками. Лук очистимо. Тепер нам знадобиться м'ясорубка, а краще - блендер або кухонний комбайн. Все подрібнити і змішаємо. Отожмем хлібний м'якуш і додамо до решти інгредієнтів, ще раз перемішати ретельно. Приправимо перцем, цукром, сухими спеціями за смаком, додамо розтоплене масло. Збризніть лимонним соком. Перемішати ще раз, і можна викладати в підготовлені подовжені тарілки у формі рибки (можна прикрасити скибочками лимона і маслинами) або намазати на шматочки хліба (краще житнього) поверх шару вершкового масла або просто так. Прикрасимо зеленню. Остудимо. Чудова закуска під біле столове вино, джин або міцні ягідні настоянки готова.
Форшмак з сиром
Можна приготувати форшмак з плавленим сиром, виходить теж досить смачно.
Інгредієнти: 2 оселедця; 1 цибулина; 1 яйце; 1 зелене яблуко; 4 шматочки батона; 2-4 ложки оливкової олії; 1 упаковка плавленого сиру; 1 чайна ложка цукру; сік лимона; чорний мелений перець; сухі спеції; зелень; тарталетки або шматочки батона, краще - житнього. Приготування: Оселедець разделаем на філе і вимочим в молоці протягом 2-4 годин. Видалимо насіння і серцевину яблука. Відваримо яйце, злегка остудимо і очистимо. Чистимо цибулину. З скибочок батона зрізаємо шкірку і замочимо ненадовго в кип'яченій воді, а потім отожмем. Всі підготовлені продукти пропустимо через м'ясорубку або опрацюємо блендером. Змішуємо цукор, оливкова олія та лимонний сік. Додамо в загальну масу. Приправимо перцем та іншими сухими спеціями. Ретельно перемішати і помістимо на годинку в холодильник. На денце тарталетки (або на скибочку батона) видавлюємо потроху плавленого сиру з тюбика. Змочуємо руки водою або змащуємо рослинним маслом, скачуємо з форшмаку кульки і закладаємо їх у тарталетки. Ну, або намазуємо форшмак на скибочку поверх плавленого сиру. Зверху викладаємо оливку (або половинку оливки). Прикрашаємо зеленню.
Форшмак з картоплею
Можна приготувати форшмак з картоплею.
Інгредієнти: 2 оселедця; 5 картоплин середнього розміру; 2 цибулини; 100 мл рослинного масла (краще оливкового); 1 яйце куряче; Зелень; грам 50-80 натуральних вершків; зелень; перець чорний мелений. Приготування:
Разделаем оселедець на філе і вимочим в холодній кип'яченій воді або в молоці. Пропустимо через м'ясорубку або опрацюємо в блендері філе оселедця, сиру цибулю і відварену картоплю, варене яйце. Додамо в отриману масу рослинне масло і вершки, приправимо спеціями і перемішаємо. Викладемо гіркою на тарілку, красиво обкладемо маслинами і прикрасимо зеленню.