Цимес - страва єврейської кухні. У минулі часи цимес вважався десертом. Але час минав, і рецепт його приготування вносилися деякі зміни. Зараз це блюдо готують з моркви з додаванням свіжих або сушених фруктів і ягід. Крім того, є і м'ясної цимес, і навіть квасолевий. Як приготувати цимес, ми вам зараз розповімо.
Цимес з м'ясом
Інгредієнти: морква - 25 кг; яловичина - 700 р; цибуля - 1 шт.; картопля - 2 шт.; цукіні - 1 шт.; оливкова олія - 50 мл; бульйон яловичий - 2 л.; вино червоне - 150 мл; зелень кропу - 50 г; родзинки - 50 г; курага - 100 г; чорнослив - 100 г; сіль, перець, паприка - за смаком. Приготування Морква, картопля і цукіні очищаємо і нарізаємо кубиками. У жароміцну каструлю наливаємо 20 мл оливкової олії і обсмажуємо відварну яловичину, порізану на шматочки. Потім м'ясо виймаємо, доливаємо ще масла й обсмажуємо підготовлені овочі, солимо, перчимо, додаємо паприка за смаком. Потім додаємо м'ясо. Все це заливаємо м'ясним бульйоном і вином, тушкуємо на невеликому вогні близько 25 годин, періодично помішуючи, поки яловичина не стане м'якою. Майже в самому кінці додаємо промиті і обсушені родзинки, чорнослив і курагу. Тушкуємо ще приблизно 15 хвилин. Цимес готовий!
Цимес з квасолі
Інгредієнти: квасоля - 200 г; морква - 4 шт.; мед - 100 г; чорнослив - 200 г; вершкове масло - 40 г; подрібнені горіхи - 50 р. Приготування Квасоля бажано промити і замочити години на 10 а потім вже відварити до готовності. Моркву дрібно ріжемо, додаємо трохи олії, солимо і тушкуємо до м'якості. Коли квасоля готова, зливаємо її через друшляк, додаємо моркву, чорнослив, мед і масло, що залишилося. Гарненько все перемішуємо і тушкуємо на маленькому вогні близько 10 хвилин. Перед тим, як подавати квасолевий цимес на стіл, посипаємо його підсмаженими подрібненими горіхами.
Морквяний цимес
Інгредієнти: морква - 1 кг; родзинки - 200 г; кориця - 05 ч. ложі; цукор коричневий - 100 г; олія оливкова - 40 г; лимонний сік - 40 г; мед - 40 г; окріп - 200 мл; чорнослив - 200 г; сіль і перець. Приготування Моркву миємо, чистимо й нарізаємо кружечками. Обсмажуємо на олії до готовності. Потім перекладаємо її в каструлю, додаємо 200 мл окропу, родзинки, чорнослив, цукор і мед, солимо за смаком і тушкуємо близько години. Щоб наш цимес не пригорів, його потрібно обов'язково помішувати. По закінченню години додаємо в каструлю лимонний сік, перець за смаком і тушкуємо ще приблизно 30 хвилин. Морквяний цимес готовий!