Вернуться назад Распечатать

Квасолевий цимес

Квасолевий цимес
Цимес - це національне популярне традиційне блюдо єврейської кухні, що представляє собою овочеве рагу . Це блюдо готується з овочів і сухофруктів, але в рідкісних випадках в нього додають навіть груші та яблука. Існує безліч варіантів цієї страви: картопляний, морквяний, нутовий або квасолевий цимес.

Цимес з червоної квасолі в томаті


Інгредієнти:

  • квасоля - 1 ст.;

  • томатна паста - 2 ч. ложки;

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • цукор, сіль і перець - за смаком;

  • пшеничне борошно - 1 ст. ложка;

  • волоські горіхи - за бажанням;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Квасоля замочуємо в холодній воді і залишаємо розбухати приблизно на три години. Потім рідину зливаємо і відварюємо її без солі до готовності. Цибулю нарізаємо півкільцями і підсмажити кілька хвилин на олії. Під час смаження додаємо борошно, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати. У самому кінці додаємо томатну пасту і готуємо ще близько хвилинки. Потім поступово вливаємо відвар з квасолі і ретельно перемішуємо. Залишки відвару зливаємо в окремий посуд. Отриманий соус приправляємо за смаком спеціями і цукром.
    Можна купити спеціальну суміш спецій для приготування цимеса. Потім квасолю заливаємо соусом, додаємо лавровий листочок і тушкуємо близько 30 хвилин. В кінці приготування додаємо за бажанням рубані волоські горіхи і готову страву подаємо в гарячому вигляді.

    Рецепт квасоляного цимеса


    Інгредієнти:

  • консервована біла квасоля - 2 ст.;

  • цибулина - 1 шт.;

  • рослинне масло - 3 ст. ложки;

  • часник - 2 зубчики;

  • сіль - щіпка.


  • Приготування
    Для приготування квасоляного цимеса першим ділом заздалегідь готуємо квасолю, чистимо цибулю і часник, а потім овочі дрібно шаткуємо й обсмажуємо цибульку на олії, трохи підсолюємо за смаком. Квасоля зорово ділимо на 2 частини, якщо у вас є разломленние фасолинки, то саме їх пускаємо на паштет, а цілі-цілісенькі відкладаємо для начинки.
    До квасолі для паштету додаємо рубаний часник і виливаємо масло від смаження цибулі. Подрібнюємо масу блендером до отримання однорідної маси. Цибулю теж ділимо на 2 частини. Одну прибираємо зі сковороди і відкладаємо в пиалку, а до другої додаємо цілу консервовану квасолю. Трохи протушиваем всі разом, акуратно перемішуємо. Коли всі складники страви: цибулю з квасолею, обсмажену цибулю і квасолевий паштет, то переходимо безпосередньо до приготування цимеса. Викладаємо його шарами на плоску тарілку в наступній послідовності: спочатку йде квасолевий паштет, зверху викладаємо квасоля з цибулею, потім знову паштет і в самому кінці смажену цибулю.

    Цимес з білої квасолі з м'ясом


    Інгредієнти:

  • біла варена квасоля - 1 ст.;

  • відварне м'ясо - 100 г;

  • цибулина - 2 шт.;

  • томатна паста - 50 мл;

  • рослинна олія - 30 мл;

  • крохмаль - 30 г;

  • сіль і перець - за смаком.


  • Приготування
    Квасоля промиваємо і замочуємо на кілька годин у теплій воді. Потім перекладаємо її в каструльку, заливаємо достатнім
    Квасолевий цимес
    кількістю води, ставимо на середній вогонь і варимо протягом години до готовності. Щоб заощадити свій час, можна просто покласти промиту квасолю в каструлю, залити водою, закрити кришкою, вибрати програму «Боби» і виставити таймер на 50 хвилин.
    Лук очищаємо, промиваємо, нарізаємо маленькими кубиками і обсмажуємо на рослинному маслечко. Відварену квасолю змішуємо на сковороді з цибулею, додаємо томатну пасту і обсмажуємо. Приправляємо сіллю і перцем за смаком. Після цього подрібнюємо все в блендері до отримання однорідної маси. Виливаємо суміш у пиалку, кладемо кілька шматочків вареного м'яса, цілі фасолинки і подаємо до столу з хрусткими тостами.