Цимес - це національне популярне традиційне блюдо єврейської кухні, що представляє собою овочеве рагу . Це блюдо готується з овочів і сухофруктів, але в рідкісних випадках в нього додають навіть груші та яблука. Існує безліч варіантів цієї страви: картопляний, морквяний, нутовий або квасолевий цимес.
Цимес з червоної квасолі в томаті
Інгредієнти: квасоля - 1 ст.; томатна паста - 2 ч. ложки; ріпчаста цибуля - 2 шт.; цукор, сіль і перець - за смаком; пшеничне борошно - 1 ст. ложка; волоські горіхи - за бажанням; рослинне масло. Приготування Квасоля замочуємо в холодній воді і залишаємо розбухати приблизно на три години. Потім рідину зливаємо і відварюємо її без солі до готовності. Цибулю нарізаємо півкільцями і підсмажити кілька хвилин на олії. Під час смаження додаємо борошно, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати. У самому кінці додаємо томатну пасту і готуємо ще близько хвилинки. Потім поступово вливаємо відвар з квасолі і ретельно перемішуємо. Залишки відвару зливаємо в окремий посуд. Отриманий соус приправляємо за смаком спеціями і цукром.
Можна купити спеціальну суміш спецій для приготування цимеса. Потім квасолю заливаємо соусом, додаємо лавровий листочок і тушкуємо близько 30 хвилин. В кінці приготування додаємо за бажанням рубані волоські горіхи і готову страву подаємо в гарячому вигляді.
Рецепт квасоляного цимеса
Інгредієнти: консервована біла квасоля - 2 ст.; цибулина - 1 шт.; рослинне масло - 3 ст. ложки; часник - 2 зубчики; сіль - щіпка. Приготування Для приготування квасоляного цимеса першим ділом заздалегідь готуємо квасолю, чистимо цибулю і часник, а потім овочі дрібно шаткуємо й обсмажуємо цибульку на олії, трохи підсолюємо за смаком. Квасоля зорово ділимо на 2 частини, якщо у вас є разломленние фасолинки, то саме їх пускаємо на паштет, а цілі-цілісенькі відкладаємо для начинки.
До квасолі для паштету додаємо рубаний часник і виливаємо масло від смаження цибулі. Подрібнюємо масу блендером до отримання однорідної маси. Цибулю теж ділимо на 2 частини. Одну прибираємо зі сковороди і відкладаємо в пиалку, а до другої додаємо цілу консервовану квасолю. Трохи протушиваем всі разом, акуратно перемішуємо. Коли всі складники страви: цибулю з квасолею, обсмажену цибулю і квасолевий паштет, то переходимо безпосередньо до приготування цимеса. Викладаємо його шарами на плоску тарілку в наступній послідовності: спочатку йде квасолевий паштет, зверху викладаємо квасоля з цибулею, потім знову паштет і в самому кінці смажену цибулю.
Цимес з білої квасолі з м'ясом
Інгредієнти: біла варена квасоля - 1 ст.; відварне м'ясо - 100 г; цибулина - 2 шт.; томатна паста - 50 мл; рослинна олія - 30 мл; крохмаль - 30 г; сіль і перець - за смаком. Приготування Квасоля промиваємо і замочуємо на кілька годин у теплій воді. Потім перекладаємо її в каструльку, заливаємо достатнім
кількістю води, ставимо на середній вогонь і варимо протягом години до готовності. Щоб заощадити свій час, можна просто покласти промиту квасолю в каструлю, залити водою, закрити кришкою, вибрати програму «Боби» і виставити таймер на 50 хвилин.
Лук очищаємо, промиваємо, нарізаємо маленькими кубиками і обсмажуємо на рослинному маслечко. Відварену квасолю змішуємо на сковороді з цибулею, додаємо томатну пасту і обсмажуємо. Приправляємо сіллю і перцем за смаком. Після цього подрібнюємо все в блендері до отримання однорідної маси. Виливаємо суміш у пиалку, кладемо кілька шматочків вареного м'яса, цілі фасолинки і подаємо до столу з хрусткими тостами.