Вельми популярна в останнє десятиліття кухня Країни висхідного сонця величезне число шанувальників у всьому світі знайшла, як не дивно, завдяки старанням американських кухарів. Саме американці, приохотившись до страв з рису і свіжої риби, сприяли розповсюдженню моди на суші і роли в країнах Європи. Так і називаються рисові рулетики з рибою, обгорнені водоростями, на американський манер – роли, тобто, «згортки», «рулети». Самі японці називають це блюдо «маки» або «макидзуси». Назвемо основні види ролів і розповімо, чим вони один від одного відрізняються.
Хосомакі і футомаки Отже, для початку візьмемо класичні роли, їх види начинок можуть бути різними, але головне – використовується один інгредієнт або кілька. «Моно» роли з начинкою з одного компонента називають хосомакі. В якості найпопулярніших начинок для хосомакі беруть мариновану рибу: сьомгу, форель, тунець. Виготовити такі роли просто: риба нарізане тонкими смужками і маринується, вариться рис. На рогожу укладається невеликий лист норі, за нього розподіляється рис, на рис кладуть начинку, згортають рулетик і нарізають на порції.
Таким же чином виготовляють футомаки, але в ці роли йде начинка з декількох компонентів. Основний інгредієнт – теж маринована риба а ось в якості додаткового може використовуватися огірок, дайкон, сир, авокадо. Рідше в якості начинки використовують кальмарів, восьминогів, креветки. Таким чином, види ролів та їх склад можуть широко варіюватися. У меню зазвичай просто вказують склад ролів, так що легко визначити, що саме ви замовляєте.
Урамакі Види ролів визначаються і за способом приготування. З класичним варіантом, коли всередині листа норі знаходяться рис і риба з овочами, сьогодні цілком успішно конкурують роли, в яких загорнута начинка у лист норі, а поверх нього розподілений рис. Такі роли відомі під загальною назвою урамакі, однак деякі з них стали настільки популярні, що отримали власні імена.
«Американські японці» Зупинимося докладніше на тому, які види ролів урамакі бувають. Найбільш відомі і користуються найбільшим попитом роли з'явилися в США і названі іменами американських штатів: роли «Каліфорнія» і роли «Філадельфія». Настільки ж популярні роли «Канада» та «Аляска».
Рол «Каліфорнія» готують наступним чином: лист норі укладають на харчову плівку, по ньому розподіляють спеціальний рис, зверху – ікру летючої риби. Після цього акуратно перевертають лист ікрою вниз, зворотний бік норі змащують майонезом, на нього кладуть м'ясо краба і авокадо (деякі замінюють його огірком). Згортають рол за допомогою харчової плівки, після чого порційно нарізають.
Щоб приготувати
рол «Філадельфія» знадобиться вершковий сир . Перший крок – такий же, як описано в попередньому варіанті: кладемо на харчову плівку норі, на нього – рис. Перевертаємо. На зворотну сторону норі кладемо сир і авокадо. У цьому випадку теж можна використовувати огірок і навіть зелене несолодке яблуко. Згортаємо рулет і обертаємо його тонко нарізаними пластами сьомги або лосося, після чого нарізаємо на порції. Можливий варіант, коли рибу кладуть всередину разом з сиром, а за рісу розподіляють ікру тобіко.
Рол «Аляска» – підваріант цих ролів: в якості начинки беруть вершковий сир, авокадо, крабове м'ясо і огірок, а посипають підсмаженими насінням кунжуту, а
роли «Канада» обертають в пласти копченого вугра.
Також можна зустріти в меню різні види гарячих ролів, які готуються за різними технологіями: подпекаются в духовці з сиром або кунжутом, або обсмажують в киплячому маслі і відомі як «Темпура».