Свинина під соусом теріякі – сучасний класичний японський рецепт. Розповімо, як приготувати таку страву в домашніх умовах (це не так складно).
Свинина в соусі теріякі з овочами
Можна, звичайно ж, купити готовий соус теріякі в спеціалізованому відділі супермаркету або тематичної лавці ринку, але це, по-перше дорого, а по-друге, не скрізь є такі торгові точки.
Основна функція соусу теріякі не тільки і не стільки додання смаку, але, насамперед, карамелізація основного продукту.
Інгредієнти: свиняча вирізка – 400 г; олія кунжутна; соєвий соус; мірін або саке; цукор; насіння кунжуту – 2 ст. ложки; солодкий перець – 2 шт. різних кольорів; цибуля-порей – 1 шт. (світла частина стебла); морква – 1 шт.; зелень (кріп, кінза, черемша, петрушка). Приготування Змішуємо соєвий соус з мирином або саке (ну, в крайньому випадку, з горілкою) у співвідношенні 1:1. Додаємо в соус трохи цукру і розчиняємо його. Для в'язкості можна додати зовсім трохи крохмалю. Свинину ріжемо смужками і маринуємо в соусі теріякі хоча б півгодини, потім хвилин на п'ять переміщаємо в друшляк або сито.
Солодкий перець і моркву наріжемо соломкою, а цибулю-порей кружечками. Можна додати в цей набір і трохи стручкової квасолі.
Розігріваємо в сковороді вок або глибокій сковороді кунжутне масло (масла не шкодуємо). Злегка обсмажуємо роздавлений зубчик часнику, коли він почне золотитися – викидаємо. Обсмажуємо м'ясо протягом 8 хвилин, вогонь сильний, сковороду енергійно струшуємо за ручку і перевертаємо м'ясо лопаткою. Знімаємо м'ясо зі сковороди і тепер смажимо нарізані овочі протягом 5 хвилин, потім вливаємо ще трохи соусу, в якому було м'ясо і ще хвилин 5-8 доводимо до повної готовності.
Свинину і овочі під соусом теріякі добре подати з рисом або локшиною.
В японській кухні використовує кілька традиційних видів локшини. Рисову локшину перед тим, як варити
зазвичай обполіскують окропом, а потім проварюють протягом 3-5 хвилин.
Локшину гречане і пшеничне варимо так само, як і будь-які інші вироби з пасти, тобто, протягом 8-12 хвилин, потім відкидаємо на друшляк (промивати не треба, якщо локшина якісна).
На тарілку викладаємо порцію рису або локшини, поруч чи зверху м'ясо і овочі. Обов'язково рясно посипаємо все насінням кунжуту і рубаною зеленню. Можна збризнути соком лимона. Хліб до такої їжі не потрібен, можна подати сирий тертий дайкон, свіжі огірки, саке або мірін.