Вернуться назад Распечатать

Свинина в соусі теріякі

Свинина в соусі теріякі
Свинина під соусом теріякі – сучасний класичний японський рецепт. Розповімо, як приготувати таку страву в домашніх умовах (це не так складно).

Свинина в соусі теріякі з овочами


Можна, звичайно ж, купити готовий соус теріякі в спеціалізованому відділі супермаркету або тематичної лавці ринку, але це, по-перше дорого, а по-друге, не скрізь є такі торгові точки.
Основна функція соусу теріякі не тільки і не стільки додання смаку, але, насамперед, карамелізація основного продукту.
Інгредієнти:

  • свиняча вирізка – 400 г;

  • олія кунжутна;

  • соєвий соус;

  • мірін або саке;

  • цукор;

  • насіння кунжуту – 2 ст. ложки;

  • солодкий перець – 2 шт. різних кольорів;

  • цибуля-порей – 1 шт. (світла частина стебла);

  • морква – 1 шт.;

  • зелень (кріп, кінза, черемша, петрушка).


  • Приготування
    Змішуємо соєвий соус з мирином або саке (ну, в крайньому випадку, з горілкою) у співвідношенні 1:1. Додаємо в соус трохи цукру і розчиняємо його. Для в'язкості можна додати зовсім трохи крохмалю. Свинину ріжемо смужками і маринуємо в соусі теріякі хоча б півгодини, потім хвилин на п'ять переміщаємо в друшляк або сито.
    Солодкий перець і моркву наріжемо соломкою, а цибулю-порей кружечками. Можна додати в цей набір і трохи стручкової квасолі.
    Розігріваємо в сковороді вок або глибокій сковороді кунжутне масло (масла не шкодуємо). Злегка обсмажуємо роздавлений зубчик часнику, коли він почне золотитися – викидаємо. Обсмажуємо м'ясо протягом 8 хвилин, вогонь сильний, сковороду енергійно струшуємо за ручку і перевертаємо м'ясо лопаткою. Знімаємо м'ясо зі сковороди і тепер смажимо нарізані овочі протягом 5 хвилин, потім вливаємо ще трохи соусу, в якому було м'ясо і ще хвилин 5-8 доводимо до повної готовності.
    Свинину і овочі під соусом теріякі добре подати з рисом або локшиною.
    В японській кухні використовує кілька традиційних видів локшини. Рисову локшину перед тим, як варити
    Свинина в соусі теріякі
    зазвичай обполіскують окропом, а потім проварюють протягом 3-5 хвилин.
    Локшину гречане і пшеничне варимо так само, як і будь-які інші вироби з пасти, тобто, протягом 8-12 хвилин, потім відкидаємо на друшляк (промивати не треба, якщо локшина якісна).
    На тарілку викладаємо порцію рису або локшини, поруч чи зверху м'ясо і овочі. Обов'язково рясно посипаємо все насінням кунжуту і рубаною зеленню. Можна збризнути соком лимона. Хліб до такої їжі не потрібен, можна подати сирий тертий дайкон, свіжі огірки, саке або мірін.