Справжні японські роли - це знахідка, оскільки через велику кількість японських ресторанів все частіше і частіше зустрічаються модифікації оригінальних рецептів: суші кладуть крабові полички, тверді і солоні сорти сирів, невідповідні овочі та інше. Тому краще і зручніше всього готувати суші вдома і розраховувати лише на свій досвід і знання. Чудовим початком знайомства з суші стануть роли маки, які діляться на 2 підвиди: футомаки і хосомакі. Обидва виду відрізняються досить великими розмірами (хосомакі трохи менше) і великою кількістю начинки з морепродуктів і овочів.
У цій статті ми розповімо про те, як готувати суші макі самостійно.
Японські роли маки - рецепт
Рецепт суші макі має безліч своїх тонкощів, як власне і рецепт будь-яких суші взагалі. Одна з перших труднощів - правильно зварений рис, який спочатку треба промити до прозорої води, а потім варити при закритій кришці спочатку 5 хвилин при кипінні, а потім ще 10-13 хвилин збавивши вогонь. Далі крупу необхідно настояти 10-15 хвилин, а після заправити сумішшю з солі, цукру і рисового оцту. Готовий рис використовується у всіх рецептурах суші, крім сашимі - шматочків сирих морепродуктів.
Почнемо знайомство з цим видом суші з традиційного рецепту.
Інгредієнти: рис для суші - 250 г; рисовий оцет - 50 мл; сіль - 1 ч. ложка; цукор - 1 ст. ложка; свіжий огірок - 1 шт.; свіжий лосось - 200 г; креветки очищені - 200 г; васабі - за смаком; водорості норі - 1 упаковка. Приготування Рис промиваємо, відварюємо і заправляємо сумішшю оцту, цукру і солі, даємо охолонути. Лист норі викладаємо блискучою стороною на бамбукову рогожу, покриту харчовою плівкою. Відступивши від краю 15-2 см, розподіляємо охолов до кімнатної температури рис по листу, один з порожніх країв змащуємо тонким шаром гірчиці васабі. Лосось очищаємо від шкіри і кісток і нарізаємо тонкими смужками. Огірок також очищаємо від шкірки і нарізаємо аналогічним чином.
На один край рисового пласта викладаємо шматочки начинки, їх можна комбінувати на свій розсуд, чергуючи роли з лососем, ролами з креветками. Не перестарайтеся з начинкою, інакше рол розвалиться або не скрутиться взагалі.
Закручуємо рол за допомогою килимка, поступово закочуючи начинку і утрамбовуючи «ковбаску» суші, щоб надати форму. Останній етап - нарізка суші здійснюється легко і просто за допомогою змоченого у воді ножа.
Подаємо суші в класичному вигляді уклавши поруч з ролами трохи гірчиці васабі і маринованого імбиру. До речі, як приготувати маринований імбир ми розповідали не так давно, так що користуйтеся рецептом на здоров'я.
Маки суші «навиворіт» - приготування
Як готувати стандартні роли знають багато, і ми досить детально розібрали весь процес готування в попередньому рецепті, а ось приготування суші макі навиворіт або саимаки, досі залишається для багатьох особливою складністю. Що ж, ніяких премудростей у технології приготування саимаки немає, і ми спробуємо переконати вас у цьому наступним рецептом.
Інгредієнти: рис для суші - 250 г; саке - 1 ст. ложка; норі - 3 аркуша; огірок - 1 шт.; тунець - 300 г; авокадо - 3 шт.; насіння кунжуту - 1 1/2 ч. ложки; васабі, японський майонез - за смаком. Приготування Перед тим, як приготувати суші макі, відварюємо і заправляємо рис, у традиційну оцтову заправку додаємо столову ложку саке і даємо рису настоятися і
охолонути до кімнатної температури.
На вистелену харчовою плівкою бамбукову рогожу кладемо шар відвареного рису, змащуємо його васабі і японським майонезом за смаком, а після накриваємо листом норі. На край листа укладаємо попередньо нарізані смужки сирого тунця і очищеного від шкірки огірка, звертаємо рол як зазвичай. Прикрашаємо поверхню саимаки найтоншими шматочками авокадо і посипаємо насінням кунжуту. Подаємо страву з японським майонезом, васабі, соєвим соусом і гострим маринованим імбиром. А ще його можна доповнити смачними ролами з креветками . Приємного апетиту!