Головний компонент супу рамен - це пшеничне локшина, крім того бульйон (або кілька різних видів бульйону), а також певним чином приготовлена свинина (тясю), відварені круто курячі яйця, листи норі, гриби шиітаке, овочі або морепродукти.
Як правило, в Японни подають суп лашу у маленьких кафе - рамен-я. Але цілком можливо освоїти приготування рамена в домашніх умовах. Варіантів приготування рамена незліченна кількість, ми візьмемо рецепт, компоненти для якого цілком можна знайти в російських супермаркетах або замінити іншими продуктами.
Рамен - приготування
Для того щоб приготувати рамен, необхідно підготувати свинину тясю, бульйон від неї, і ще один вид бульйону, курячий або з інших видів м'яса, але обов'язково міцний, зварений з кісток протягом кількох годин.
Інгредієнти: яйце - 2 шт.; соєвий соус - 2 ст. ложки; оцет рисовий 6% - 1 ст. ложка; цукор - 05 ч. ложки; гриби шиітаке - 4 шт.; бульйон від свинини тясю -1 ст.; насичений курячий або м'ясний бульйон - 1 склянка; кунжутне масло - 1 ст. ложка; свинина тясю - 4-6 шматочків; норі - 2 аркуша; зелень (цибуля зелена, пекінська капуста, петрушка тощо) - за смаком; локшина рамен - 150 г; сіль - за смаком. Приготування Відварюємо гриби протягом півгодини в підсоленій воді. Поки гриби варяться, приготуємо мариновані яйця. Відварюємо їх до стадії «в мішечок», тобто варимо 4 хвилини після закипання. Остуджуємо і чистимо яйця. Рисовий оцет, соєвий соус і цукор нагріваємо, поки цукор не розчиниться. Беремо міцний поліетиленовий пакет і виливаємо туди отриманий маринад, кладемо відварені і почищені яйця. Зав'язуємо пакет і кладемо в холодильник. Можна підготувати мариновані яйця заздалегідь, тоді вони краще промаринуются, але в принципі 30 хвилин достатньо.
Варимо бульйон заздалегідь, протягом декількох годин. Відварюємо локшину.
Тепер можна подавати суп. У глибоку тарілку викладаємо локшину, зверху кладемо шматочки свинини і гриби, розрізані навпіл яйця, і заливаємо гарячим бульйоном (бульйон можна наливати кожен окремо, але можна їх і змішати). За необхідності додаємо кунжутне масло, овочі, зелений цибулю, шматочки норі. Треба сказати, що японці додають в рамен даші (рибний бульйон, концентрат можна придбати в магазинах), але для російської людини досить незвично змішувати рибний і м'ясний бульйон, тому ця добавка на ваш розсуд. Рамен зі свининою легко перетворюється в рамен з морепродуктів, достатньо замінити в рецепті м'ясо відварними або смаженими морепродуктів (кальмари, мідії, креветки).
Рамен з куркою
Це, так би язикати, злегка європеїзований рецепт приготування супу рамен, на цей раз з куркою, не вимагає екзотичних інгредієнтів і великої кількості часу для виконання.
Інгредієнти: куряче філе - 1 шт.; морква -2 шт; цибуля - 3 шт.; перець болгарський жовтий - 1 шт.; перець червоний гіркий мелений - за смаком; оцет рисовий - 3 ст. ложки; соєвий соус - 5 ст. ложок; масло кунжутне - 2 ст. ложки; імбир мелений - 05 ч. ложки; паличка кориці - 1 шт.; сушений орегано - 1 щіпка; локшина для рамена - 100 г; курячі сердечка - 300 г; холодна вода - 15 л; сіль - за смаком. Приготування Спочатку варимо бульйон: заливаємо курячі сердечка холодною водою і даємо бульйону закипіти. Одну моркву і одну цибулину, додаємо в каструлю, даємо трохи поваритися, потім закладаємо корицю, орегано, червоний мелений перець, імбир. Коли бульйон закипить, зменшуємо вогонь і готуємо ще годину або півтора. Корицю потрібно вийняти з бульйону. Закладаємо в каструлю куряче філе і варимо, поки воно не буде готове. Коли курка зварилася, виймаємо її разом з сердечками. Після цього бульйон додаємо соєвий соус і рисовий оцет. Підсолюємо, якщо це потрібно. Відварюємо локшину як зазвичай.
Нагріваємо сковороду з 1 ст. ложкою кунжутного масла, обсмажуємо нарізане куряче філе і сердечка до появи
золотистої скоринки, прибираємо м'ясо зі сковорідки. Моркву натираємо, використовуючи тертці для корейської моркви. Болгарський перець ріжемо брусочками, цибулю півкільцями. Додаємо в сковороду 1 ст. ложку кунжутної олії, викладаємо овочі, додаємо трохи рисового оцту, і даємо обсмажитися близько 5 хвилин.
Подаємо в піалі або глибокій мисці: на дно кладемо локшину, потім овочі, м'ясо і заливаємо гарячим бульйоном. Зверху присипаємо різаним зеленою цибулею.
Альтернатива локшини рамен - рисова локшина. Суп з рисовою локшиною не менш смачний і може бути приготований за одним з вищеописаних рецептів.